Na MS v letech se vydá i Hlava

  • 3
Praha - Skokani na lyžích mají před sebou další vrchol sezony, v Planici je od pátku do neděle čeká mistrovství světa v letech. Český tým budou reprezentovat Jakub Janda, Jan Matura, Jan Mazoch a Lukáš Hlava. Až na pondělních tréninkových skocích si zajistil účast Hlava, jenž dostal přednost před Antonínem Hájkem.

Ve všech pěti kolech byl délkově lepší. "Na letech už skákal a nějaké zkušenosti z mamutího můstku má. Hájek je junior a bylo by to na něj asi moc," řekl manažer skokanského úseku Luděk Matura.
 
Trenér Tánczos doufal, že si jeho svěřenci po nevydařených závodech Světového poháru vylepší pověst. "Jsem optimistický a pevně věřím, že nám mistrovství světa vyjde. Chtěl bych, aby Janda předvedl výkony z tréninku i v závodu, a pak na patnácté místo na mistrovství světa má," řekl český kouč. Jeho přáním je umístění týmu do osmého místa. "Chci, abychom dokázali, že tam patříme," konstatoval Tánczos.
 
Janda by mohl vylepšit vlastní český rekord, který má od loňského roku hodnotu 209 metrů. "Může to dokázat," řekl Tánczos. V tréninku Světového poháru v letech v Oberstdorfu Janda skočil 207,5 metru. "Jednoznačně na to má, ale potřebuje mít štěstí a musí mu vanout optimální vítr," uvedl Matura.

Ani jeden z dalších nominovaných českých skokanů se přes 200 metrů dosud nedostal.  Minulý světový šampionát vyhrál předloni v Harrachově Němec Sven Hannawald a jako první obhájil titul mistra světa v letech. Výsledky byly vyhlášeny po dvou soutěžních kolech, protože nedělní program byl kvůli větru odvolán. Tehdy skončil z Čechů nejlépe dvaadvacátý bývalý mistr světa v letech Jaroslav Sakala, šestadvacátý byl Mazoch a Janda obsadil 48. místo.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž