Janne Ahonen v Harrachově

Janne Ahonen v Harrachově - Janne Ahonen při závodě Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Mezinárodní kongres lyžařů bude rozhodovat i o Harrachovu

  • 1
V pondělí začne v Jihoafrické republice kongres Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Kromě jiného bude rozhodovat také o dějišti MS v letech na lyžích 2012, na které kandiduje i krkonošský Harrachov.

Jediným protikandidátem Harrachova bude další tradiční hostitel leteckých závodů – norský Vikersund.

"Na světě je pouze několik mamutích můstků, a pořadatelé šampionátu by se proto měli pravidelně střídat. V Harrachově bylo mistrovství světa v letech naposledy v roce 2002, proto věřím, že pořadatelství na rok 2012 vybojujeme," řekl ke kandidatuře Tomáš Ploc, starosta Harrachova.

. O čem rozhodne kongres FIS

Mistrovství světa v letech na lyžích 2012
Harrachov (Česko)
Vikersund (Norsko)

Mistrovství světa v alpském lyžování 2013
Cortina d´Ampezzo (Itálie)
Schladming (Rakousko)
St. Moritz (Švýcarsko)

Mistrovství světa v klasickém lyžování 2013
Falun (Švédsko)
Lahti (Finsko)
Oberstdorf (Německo)
Val di Fiemme (Itálie)
Zakopane (Polsko)

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování 2013
Voss (Norsko)

Harrachovská pořadatelská tradice v téměř pravidelných desetiletých cyklech přitom sahá až do osmdesátých let. První mistrovství světa v letech se zde uskutečnilo v roce 1983, další v roce 1992 a poslední v roce 2002.

Jednání v Kapském městě se zúčastní delegace Harrachova, kterou povede právě harrachovský starosta. Členové delegace absolvují několik prezentací v rámci kandidatury na MS 2012 a budou se podílet na provozu prezentačního stánku. Kromě informací o kandidatuře Harrachova a drobných reklamních předmětů čeká na návštěvníky stánku i typický český artikl – točené plzeňské pivo.

Na případný šampionát v roce 2012 začínají harrachovští připravovat areál skokanských můstků již nyní. "Chystáme vybudování osvětlení obou můstků tak, abychom v budoucnu mohli pořádat noční závody," popsal plánované změny Otakar Jiroutek, šéf TJ Jiskra Harrachov. "Plánujeme také výstavbu nové ohřívárny pro závodníky přímo v nájezdové věži mamutího můstku. Nová budova vyroste také na dojezdu. Chystáme i změny v logistice organizace a poskytování služeb účastníkům mistrovství světa."

Harrachov bude při kandidatuře kromě jiného též zmiňovat skutečnost, že v letošním roce slaví výročí sta let organizovaného lyžování. "Vítězství v kandidatuře by bylo nejen skvělým dárkem, ale i oceněním naší dlouholeté práce," říká Ploc.

Kromě výběru místa pro šampionát v letech na lyžích rozhodne kongres FIS i o pořadatelích mistrovství světa v roce 2013.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž