Lyžařům komplikovalo přípravu teplo

Praha - Pouze jedenáct dní zbývá do prvního závodu ve finském Levi. Čeští sjezdoví lyžaři po odpadnutí původního prologu v Söldenu museli poupravit plán přípravy. Z přípravy na obřím slalomu se rychle přeorientovali na slalom. Podle jejich vyjádření to nebude velký problém, příprava se až na výjimky podařila.

Největším problémem v přípravě byla absence sněhu. "Stav sněhu na ledovcích byl letos opravdu tíživý," shrnul prezident Svazu lyžařů Lukáš Sobotka.

Kvůli špatným sněhovým podmínkám dokonce odpadl o víkendu první plánovaný závod v Rakouském Söldenu. "To je trošku škoda," prohlásil Miloslav Sochor, šéftrenér české reprezentace. "Připravu jsme směřovali na obří slalom, který se měl jet, ale ještě je dost času věnovat se slalomu."

V letošní sezoně je na programu kromě závodů Světového a Evropského poháru také mistrovství světa seniorů i juniorů. "Věřím, že potvrdíme nebo dokonce vylepšíme úspěchy, kterých jsme dosáhli na olympiádě a na mistrovství v Bormiu před dvěma lety," je optimisticky naladěn Sobotka.

Model přípravy elitních sjezdařů se oproti loňsku příliš neměnil. Většina lyžarů má své individuální trenéry, ale příprava probíhala společně. "Jedinou výjimkou je rodina Záhrobských, Petr se Šárkou se připravovali samostatně," upřesnil Sochor.

Maminka Šárky a Petra Záhrobských Jiřina o přípravě svých potomků hovořila v podobném duchu, jako svazoví funkcionáři. "Měli jsme na ledovcích podobné problémy, jako ostatní. Bylo velmi teplé léto, které kvalitní přípravě nepřálo. Šárka začne závodit v Levi, Petr se bude soustředit na Evropský pohár s cílem maximálně v něm uspět."

Ambice celého týmu rozvedl a konkretizoval Miloslav Sochor takto: "Věříme, že Šárka Záhrobská bude pokračovat v loňských výkonech. Ostatní se budou snažit o získávání bodů a dalších účastnických míst pro závody Světového poháru v příštím roce. To znamená získávat umístění do 30. místa."

Tomu by mělo dopomoci i kvalitnější servisní zázemí. Všichni muži, s výjimkou Filipa Trejbala, budou využívat vybavení slovinské firmy Elan. Díky podpoře firmy budou mít letos jen pro sebe servismana Zorana Kněževiče. "Hodně si od toho slibujeme," těší se na spolupráci mužská jednička Ondřej Bank.

 

Co očekávají do nové sezony čeští reprezentanti?

Lucie Hrstková
Nebylo tolik sněhu, ale natrénovala jsme dostatečně. Soustředila jsme se na obří slalom, který nakonec nebyl. Ale i tak se chci na obří slalom v sezoně hodně zaměřit. Závodit začnu až koncem listopadu v Evropském poháru.

Eva Kurfürstová
Léto bylo hodně komplikované. Stále jsem hlídaly studené fronty a aktuálně vyjížděly do různých míst. Plánuji soustředění v Aspenu v Americe, ale uvidím, v jaké budu formě. Mívám problémy s aklimatizací a nerada bych si výkonnostně ublížila. Podle průběhu sezony se rozhodnu, zda upřednostním Světový nebo Evropský pohár, který bych chtěla letos vyhrát. Nebo mít alespoň medaili.

Tereza Chárová
Letím do Kanady na další přípravu, chystám se tam také na několik závodů. V sezoně budu všechno směřovat na mistrovství světa juniorů v Rakousku.

Ondřej Bank
My jsme měli podmínky lepší, než holky, trefili jsme to docela dobře. V sezoně se budu soustředit na slalom, obří slalom i kombinaci.

Martin Vráblík
Na sezonu se těším, určitě odevzdáme všechno, co v nás je.

Filip Trejbal
Ještě mám před sebou pár úkolů. Musím doladit poslední mouchy a vybrat si lyže. Doufám, že mi letos Světový pohár už vyjde.

Kryštof Krýzl
Servis od Elanu nás zbavuje řady starostí, máme také k dispozici fyzioterapeutku, takže věřím, že to všechno zúročíme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž