Lyžaři pojedou na MS v maximálních počtech

P r a h a - V maximálních počtech se představí čeští lyžaři na nadcházejících mistrovstvích světa. Na sjezdaře čeká od 28. ledna do 8. února šampionát v rakouském St. Antonu, klasici ho budou mít od 15. do 25. února v Lahti. Nominace všech týmů schválilo předsednictvo Svazu lyžařů České republiky. "Možná opticky vypadá nominace sjezdařů hodně početná, ovšem je potřeba se podívat na počet disciplín a dáváme také možnost získat zkušenosti mladým lyžařům," uvedl předseda úseku sjezdařů Oldřich Dajbych.

Do Lahti odcestují běžci v maximálním počtu šesti mužů a šesti žen, v severské kombinaci je v nominačním návrhu také šest závodníků. Nejistý je start Milana Kučery, jenž onemocněl angínou. "Pokud nebudou mít všichni nominovaní odpovídající výkonnost, jsme připraveni zredukovat tým na čtyři závodníky," řekl ředitel úseku severské kombinace Tomáš Kučera.

Skokani mají zatím jistou dvojici Jakub Hlava a Michal Doležal a další dva vzejdou na základě výsledků ve Světovém poháru ve Willingenu z kvarteta Jakub Janda, Jakub Jiroutek, Jakub Sucháček a Jaroslav Sakala. "Nesplnili jsme ani jedno kritérium a Svaz lyžařů se vůči nám zachoval velkoryse. Za současné výkonnosti českých skokanů je nominace trochu vabank, věřím ale, že bude mít výkonnost vzrůstající tendenci," tvrdil ředitel úseku skokanů Jiří Rázl.

Nominace českých reprezentantů
MS ve sjezdovém lyžování - muži:
Stanley Hayer (slalom, obří slalom), Jan Holický (SL, kombinace), Tomáš Kraus (SL), Boris Zakouřil (OS, super-G, sjezd, K), Martin Forman (SL), Ondřej Bank (OS, K), Petr Záhrobský (OS, SG), Jakub Čeřovský (SG, S, K). Ženy: Eva Kurfürstová (SL, OS), Lucie Hrstková (OS, SG, K), Petra Zakouřilová (SL, OS), Lucie Ziková (SL), Šárka Záhrobská (SL).

MS v klasických disciplínách, běh - muži: Martin Koukal, Lukáš Bauer, Petr Michl, Jiří Magál, Josef Kučera, Oldřich Hakl. Ženy: Kateřina Neumannová, Zuzana Kocumová, Kamila Rajdlová, Helena Balatková, Jana Šaldová, Petra Letenská. Severská kombinace: Ladislav Rygl, Milan Kučera, Pavel Churavý, Jan Matura, Vladimír Šmíd, Marek Šablatura. Skoky: Jakub Hlava, Michal Doležal a dva z kvarteta Jakub Janda, Jakub Jiroutek, Jakub Sucháček a Jaroslav Sakala.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž