Jakub Janda

Jakub Janda | foto: AP

Skokani v kvalifikaci pohořeli. Z Čechů v Lillehammeru uspěl jen Janda

  • 3
Pouze jeden český skokan na lyžích ze šesti prošel kvalifikačním sítem pro závod Světového poháru v Lillehammeru. Sobotní účast si vybojoval Jakub Janda.

Jediná příčka a dvě desetiny bodu chyběly Janu Maturovi. Neuspěli ani Martin Cikl, Čestmír Kožíšek a  Antonín Hájek, kteří se seřadili za sebou od 48. místa.  Lukáš Hlava byl diskvalifikován kvůli nevyhovující kombinéze.

Roman Koudelka nezávodí, neboť stále laboruje s krční páteří.

Kvůli dozvukům silného větru řádícího v Evropě norští pořadatelé změnili program. Trénink byl pouze jednokolový a kvalifikace začala o hodinu dříve. Janda v ní obsadil 32. místo za skok dlouhý 92,5 m a bodový zisk 111,5. Matura přistál na značce 89 metrů a měl 108,4 bodu.

Ve výborné formě se vrátil na můstky po zdravotní přestávce Němec Richard Freitag. Deset týdnů musel pauzírovat se zlomenou kůstkou v noze, ale už ve čtvrtek vyhrál trénink a dnes i kvalifikaci.

Ve závodě smíšených družstev skončili Češi dvanáctí

V závodu smíšených družstev obsadili čeští skokané na lyžích dvanácté místo ze čtrnácti týmů. Závod mixů, jenž měl premiéru ve Světovém poháru před rokem právě v tomto norském středisku, vyhrálo Japonsko.

České družstvo skákalo v pořadí Barbora Blažková, Jakub Janda, Michaela Doleželová, Jan Matura a k postupu do druhého kola pro nejlepší osmičku mu chybělo 34 bodů.

Japonsko zvítězilo s více než čtyřicetibodovým náskokem před Rakouskem a domácím Norskem.

SP ve skocích na lyžích v Lillehammeru

Smíšená družstva: 1. Japonsko (Itová, Ito, Takanašiová, Takeuči) 942,1 b., 2. Rakousko (Seifriedsbergerová, Morgenstern, Iraschková-Stolzová, Schlierenzauer) 901,9, 3. Norsko (Lundbyová, Velta, Sagenová, Bardal) 887,5, 4. Německo 883,6, 5. Slovinsko 876,6, 6. Itálie 840,4, ...12. ČR (Blažková, Janda, Doleželová, Matura) 357,7 - nepostoupili do 2. kola.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž