Kurfürstová a Záhrobský pojedou SP v Söldenu

Praha - V minulém ročníku Světového poháru na sebe čeští alpští lyžaři několikrát upozornili velmi dobrými výkony. Upevnit si pozici mezi elitou a sbírat co nejvíc bodů, to je jejich hlavní cíl před novou sezonou. Na bodovaných místech loni dojeli Stanley Hayer a Petra Zakouřilová ve slalomu, v obřím slalomu se do třicátého místa umístila Lucie Hrstková. Na ledovci v Söldenu se o víkendu pojede úvodní závod Světového poháru a z českých závodníků se jej zúčastní Petr Záhrobský a Eva Kurfürstová - oba v obřím slalomu. Dále čtěte: Hvězdou českého sjezdu je Charvátová

Do soutěže by mohly nastoupit dvě české ženy, jenomže Hrstková je po operaci ramena. "Nahradit ji může jen závodnice umístěná do stého místa žebříčku disciplíny, a takovou už nemáme," vysvětlil Bohumír Zeman, ředitel alpského úseku svazu lyžařů.

Zeman by si přál, aby sjezdaři zopakovali loňský rok. "Stále víc lidí by mělo stabilně bodovat," přál si Zeman. Závodníci měli dvakrát společné soustředění na ledovci a několikero testů. "Trénujeme, co nám síly stačí, absolvovali optimum," uvedl Zeman. Reprezentanti trénují podle specializací s osobními kouči.

Osou reprezentace jsou Zakouřilová a Hrstková, která ovšem nestihne po operaci začátek sezony. "Uvidíme, co s ní ten zákrok udělá," řekl Zeman. Blízko bodům je dlouho Kurfürstová a na přední pozice se tlačí Šárka Záhrobská. "Ta by mohla udělat ještě větší výkonnostní skok," odhadl Zeman její možnosti.

Českou mužskou jedničkou je Hayer. Čechokanďan přes léto trénoval v Americe a prý se vrátil ve formě. "Ve slalomech patří ke světové špičce. Bylo by dobré, kdyby zopakoval výkony z loňské sezony," řekl Zeman. Národní tým doplňují Ondřej Bank, Boris Zakouřil, Záhrobský a Jan Holický. "Kluci mají od těch nejlepších možná trochu větší odstup," přiznal Zeman.

Sledovanou událostí bude únorové mistrovství světa ve Svatém Mořici. Úsek plánuje vyslat širokou nominaci. "Využijeme vyjeté kvóty, takže by mělo jet tak deset lidí," prohlásil Zeman.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž