Petr Novák, běh na lyžích

Petr Novák, běh na lyžích | foto: Česká olympijská / SLČR

Krásný závod, chválil Marcialongu Novák. Teď se chystá na Vasův běh

  • 2
Vasův běh. Další z cílů premiérové sezony mezi laufaři se v kalendáři letošních závodů Petra Nováka skví jako drahocenný skvost. O víkendu mu podřídil dokonce sedmdesát kilometrů italské Marcialongy, kde předloni skončil čtrnáctý.

Teď si do údolí Val di Fiemme odskočil rovnou z vysokohorské přípravy. "Moc jsem od toho nečekal, ale byl to krásný závod," říká.

Jedenadvacátý rovnou z přípravy, to není špatné.
Chtěl jsem zajet co nejlepší výsledek.

Na skejtových lyžích.
Zariskoval jsem. Když už jsem o tom mluvil po Jizerské padesátce. Říkal jsem si, že jednou to už musím zkusit. Měli jsme připravené dvě varianty, domluvil jsem se na tom se servisem a šli jsme do toho. Jenže po prvním kopci jsem to neudržel. Před druhým kopcem mi špička ujela o minutu a půl, to rozhodlo. Zůstal jsem ve druhé skupině, od toho se pak odvíjel celý závod.

Před dvěma lety jste tady dojel čtrnáctý, v čem to bylo letos jiné?
Předloni napadlo ráno před závodem do stopy dva centimetry sněhu. Jelo se ve velké skupině, rozhodovalo se až v závěru. Na začátku bylo tempo pomalejší, to mi spíš vyhovuje, srovnám se líp do tempa. A pak, tehdy byla menší konkurence (usměje se).

Především se mluvilo o Petteru Northugovi, který nakonec dojel desátý.
Čekal jsem, že bude tak kolem pátého místa. Byl to ale jeho první lauf a přitom do něj šel stejně jako závodníci ze špičky, celý závod jel na skejtových lyžích. Před závodem jsme nevěřil, že tak těžký závod pojede na hladký lyžích. Hodně si toho u něj cením.

O přesunech závodníků mezi laufy a světovým pohárem se zvlášť v posledních dvou letech hodně mluví. Jak ve srovnání dopadl Northug?
Bylo jasné, že ani nejlepší lyžař na světě v distančním závodě nebude mít jednoduché, aby se prosadil do tří. Je to, jako když by přišel tak výborný běžec jako Standa Řezáč do svěťáku. Taky by se tam těžce prosazoval a myslím, že ještě hůř, než to platí opačným směrem.

O účasti ve Vasově běhu uvažoval i Lukáš Bauer, který se teď s vámi připravuje na stejném místě.
Teď to spíš vypadá, že nepojede, že si to nakonec rozmyslí. Není to tak žhavé, jak to vypadalo před sezonou. Ale nemůžu mluvit za Lukáše, třeba se ještě rozhodne jinak.

Série teď pokračuje v německém Obermmergau. Pojedete na König Ludwig?
Ne, na další závod pojedu až do Otepää na Tartu Maraton. Teď ještě zůstávám ve výšce. Až na konci pobytu mě tady čeká jeden menší závod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž