Sjezdařka Klára Křížová

Sjezdařka Klára Křížová | foto: Zoom Agence

Sezona je vlažná, říká lyžařka Křížová. Vylepší ji na mistrovství světa?

  • 0
Na svoji facebookovou stránku nedávno umístila sestřih olympijského sjezdu žen z před 31 lety v Sarajevu, kde Olga Křížová-Charvátová získala bronz. „Když jsem byla na jeden den za rodinou ve Špindlerově Mlýně, tak jsme se na ten záznam s mamkou dívaly,“ říká Klára Křížová.

Zlínská rodačka věří, že vzpomínky na nejslavnější jízdu maminky ji před mistrovstvím světa v americkém Coloradu inspirují. „Je fajn si takové okamžiky zopakovat. Určitě mě to motivovalo a povzbudilo.“

V 25 letech je už zkušenou lyžařkou, před sebou má už čtvrtý světový šampionát. A pořád se na něho těší jako na svůj premiérový ve francouzském Val d’Isere.

„Těším se na každý závod, ale na mistrovství světa nebo olympijské hry ještě trochu více. Je to pro mne bonus za odvedenou práci a trénink, který do toho vkládám,“ vypráví dlouholetá česká jednička v rychlostních disciplínách.

Na loňské olympiádě v ruském Soči výrazně zkrátila odstup od světové špičky a před startem letošního ročníku plánovala atak elitní patnáctky v závodech Světového poháru.

Jenže nadějné tréninky zatím nedokázala přetavit v body, nejvýše dokončila sjezd na 34. místě v italské Cortině d’Ampezzo.

„Je to takové vlažné,“ hodnotí Křížová sezonu. „Ve sjezdu se cítím velmi dobře a vím, že v něm mám velkou šanci zajet skvělé umístění, ale zatím se mi nepodařilo dát všechno dohromady. To jsou zkušenosti, pořád se učím a učit budu.“

Paradoxně více se jí daří v její slabší disciplíně super-G, kde se dvakrát protlačila do bodované třicítky. Těsně před odletem do zámoří dojela 25. ve švýcarském Svatém Mořici, kde byla den předtím ve sjezdu až 41.

„Nevím, proč to tak je. Možná jsem se ve sjezdu víc soustředila na výsledek než na vlastní jízdu,“ přemítá Křížová. „Potřebuji se závoděním bavit, užívat si to, což se mi ve sjezdu zatím nepovedlo.“

I proto si před šampionátem neklade přehnané cíle. „Budu spokojená, když předvedu to, co umím v tréninku. Snažím se na umístění nesoustředit, letos je Světový pohár velmi vyrovnaný, takže můžete být desátý, ale klidně i dvacátý. Necháme se překvapit,“ usmívá se Křížová, jejímž maximem z mistrovství světa je 24. pozice.

Do Denveru odletěla s francouzským týmem už uprostřed týdne, aby se stihla aklimatizovat. Zvykat si také musí na odlišný sníh.

„Mám ho raději než evropský. Lépe se mi na něm točí. Přijde mi více agresivní,“ líčí Křížová, která se s novou sjezdovkou pro sjezd seznámila před rokem. „Patří mezi těžší. Trať se mi líbí, letos mi jdou více technické tratě než rovinatější.“

Zda to potvrdí, ukáže úterní super-G a páteční sjezd.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž