Jakub Janda

Jakub Janda - Jakub Janda při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Janda: Ještě nechci myslet na olympiádu

  • 1
Praha - Ambice Jakuba Jandy na zimních olympijských hrách v Turínu 2006? Zeptejte se den před závodem. Český skokan na lyžích je totiž rozhodnutý: jako v jiných letech ani v olympijské sezoně si nepostaví před sebe žádný cíl. Bude trénovat a soustředit se na závody, řekl v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

V sedmadvaceti letech si Jakub Janda vychutnává nejlepší období své kariéry - v uplynulé sezoně vyhrál závod Světového poháru v Titisee-Neustadtu, z mistrovství světa v Oberstdorfu si přivezl stříbro a bronz.

Odpovědi Jakuba Jandy čtěte ZDE

Léto mu zpříjemnily závody na můstcích s keramickou stopou - a vítězství v seriálu Grand Prix. "Léto bylo skvělé, ale zima taková být nemusí," je si vědom nejlepší z českých skokanů na lyžích.

Léta se na můstcích trápil. Své úspěchy nepřeceňuje. Roli favorita si nepřipouští. "Já jsem zažil roky krizí a díky tomu počítám i s nejhorším. A když to přijde, tak vždy odejdu ze vztyčenou hlavou," řekl. "Na olympijské otázky teď odpovídat nechci. Olympiáda je daleko, ještě na ni nemyslím."

Až v loňské sezoně pod vedením slovinského trenéra reprezentace Vasji Bajce pookřál. "Má na tom velký podíl," zdůraznil. Právě Bajc připravil národnímu týmu pestrou přípravu - skokani létali stíhačkou, skákali padákem, v Mostě testovali rychlá auta.

"Když jsem jezdil s panem Kakrdou, maximálka byla asi 190. To je dost pomalu," naoko si stěžoval Janda. Porovnání bezpečnosti v autě a v letové fázi skoku však nedokázal úplně rozebrat.  "Tady je trošku problém, protože když jedu v autě 100 km/hod, tak se mi zdá, že se mi nic nemůže stát, protože mám kolem sebe hromadu plechu."

V létě si v Chorvatsku užil potápění. Dvojici tehdy utvořil s Lukášem Hlavou. A právě kolega ze skokanských můstků si neodpustil příspěvek do on-linu. "Kdo Vám dělal bodyho při potápění?" zněl dotaz.

Jandu rozesmál. "Hlávko, proč se na to ptáš, když to víš? :-) Nevím, jestlis mě pod tou vodou dobře kontroloval. Já tebe ano," reagoval.

Pouze otázkám o vysílání přenosů ze skoků na lyžích v České televizi se český skokan na lyžích vyhýbal. "To je spíš otázka pro Otu Černého," odkazoval fanoušky na šéfa redakce sportu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž