Harrachovská lákadla: nový můstek a Janda

Praha - Létat se bude za sto padesát metrů! Zní pozvání harrachovských pořadatelů na víkendové závody Světového poháru ve skocích na lyžích. Na zrekonstruovaném můstku bude o skalp letos neporazitelného Fina Ahonena usilovat kompletní světová špička, do které patří po skvělém představení ve Skandinávii i český reprezentant Jakub Janda.

Rekord můstku 141,5 metru, který od prosince 1996 drží Japonec Funaki, by se měl hned první den stát minulostí. Největším adeptem na jeho překonání je vedoucí muž SP a loňský celkový vítěz Janne Ahonen, kterému se tradičně v Česku daří. Suverénně si počínal letos v Liberci a nejlepší byl i v letech 1998 a 1999 při posledních světových podnicích na harrachovském můstku K-120.

Ze skokanských zemí budou chybět pouze Korejci, kteří se po debaklu v prvních čtyřech závodech rozhodli změnit plán a účastnit se menších závodů.

České barvy bude reprezentovat osm skokanů. Kromě A-týmu (Janda, Matura, Mazoch) půjde do kvalifikace pět závodníků národní skupiny. Jejich úkolem bude vydobýt méně než měsíc před populárním Turné čtyř můstků pro Česko čtvrté místo pro Světový pohár.

Česká sestava
A-tým:
Jakub Janda, Jan Matura, Jan Mazoch
Národní skupina: Michal Doležal, Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Tomáš Kyncl, Borek Sedlák.

Můstek je zatím velkou neznámou. Nedávno prošel úpravami podle nových regulí Mezinárodní lyžařské federace FIS. Křivka byla upravena na základě požadavků moderního V-stylu.

"V první části byl můstek navýšen, po 130 metrech naopak snížen. Měl by tak dokonale kopírovat křivku letu. Dříve skokani padali mnohem rychleji k zemi a nebylo by to možné," uvedl ředitel závodu Josef Slavík.

Místo K-120 ponese skromnější soused harrachovského mamuta označení HS-142. Toto nové názvosloví můstků by mělo pomoci hlavně divákovi, protože se podle něj mnohem lépe zorientuje a odhadne pravděpodobnou délku skoků.

Pořadatelé navozili na svah 80 nákladních aut sněhu a momentálně pracuje na jeho úpravách 50 dobrovolníků. První předskokané by měli novou stopu otestovat ve středu. Organizátoři umožní vyzkoušet si můstek všem skokanům, kteří již budou v Harrachově.

Program závodů
Pátek
13:00 - kvalifikace
Sobota
13:45 - 1. kolo
14:45 - finále
Neděle
12:00 - kvalifikace
13:45 - 1. kolo
14:45 - finále

"Nájezdová stopa už je vyfrézovaná a, jak je ve světě zvykem, téměř ledová, aby si udržela kvalitu. Takže by ji neměl vadit ani déšť," říká Slavík. Samozřejmostí budou jako vždy větrné bariéry.

Největší nápor fanoušků se i přes špatný start Adama Malysze do sezony očekává z Polska. "V Čechách obyčejně bývá na závodech devadesát pět procent příznivců z Polska," tvrdí sekretář organizačního výboru Otakar Jiroutek. Do zákonných mezí bude v Harrachově usměrňovat bílo-červené davy 50 policistů. Přímo na můstku bude strážit 11 členů zvláštní jednotky. Podle Jiroutka přijde letošní závod SP na dvanáct milionů korun.

Vítězové závodů SP ve skocích na lyžích na harrachovském můstku K-120

1981 - Roger Ruud (Nor.)
1983 - 8.1. - Holger Freitag (NDR)
            9.1. - Pavel Ploc (ČSSR)
1984 - Jiří Parma (ČSSR)
1986 - Matti Nykänen (Fin.)
1989 - Jan Bokloew (Švéd.)
1990 - Dieter Thoma (SRN)
1996 - 14.12. - Kazujoši Funaki (Jap.)
            15.12. - Primoš Peterka (Slo.)
1998 - 19.12 - Janne Ahonen (Fin.)
             20.12. - Janne Ahonen (Fin.)
1999 - Janne Ahonen (Fin.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž