Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová slaví v cíli svého posledního závodu kariéry ve Falunu druhé místo. | foto: Alföldi Tibor, ČTK

Doufám, že se ještě vrátí, říká Kuitunenová

Falun, Praha - Slova uznání, ale také víra v možný návrat Neumannové. Tak reagoval lyžařský svět na její loučení. "Budu Kateřinu postrádat, byla velkou osobností, kterou jsem respektovala. A letošní sezonu jsem si s ní užila i dost legrace. Je stále v kondici, snadno by se mohla vrátit na šampionátu v Liberci 2009. A já doufám, že se vrátí," řekla Virpi Kuitunenová, finská vítězka Světového poháru.

Marit Björgenová (Norsko), vítězka finálového skiatlonu ve Falunu: "Věděla jsem, že je to Kateřinin poslední závod. Já bych ji nechala vyhrát, moc bych jí to rozlučkové vítězství přála, jenže... Pro mě je taky důležité. Přeju jí hodně štěstí ve zbytku života, byla mimořádnou závodnicí. A možná, že se uvidíme v Česku, ne?"

Petra Majdičová (Slovinsko), čtvrtá v celkovém pořadí SP: "Vzešli jsme z podobného prostředí a obě jsme poznaly, jak složité je kráčet do špičky jako individualistky. Kateřina odchází v pravý čas. Vyhrála všechno. Když teď skončí, bude navždy zapsána jako jedna z nejlepších. Přála bych si, abych se jednou mohla loučit podobně jako ona."

Therese Johaugová (Norsko), objev sezony, třetí na mistrovství světa i ve Falunu: "Jak to mám jenom říct? (Pak přechází z lámané angličtiny do norštiny, Björgenová tlumočí.) Je smutné, že Kateřina končí. Ale moc si vážím toho, že jsem s ní bojovala v jejím posledním závodě."

Lukáš Bauer, nejúspěšnější český běžec na lyžích posledních let: "Odchází nejlepší český lyžař historie a pro nás všechny začíná nová éra, kompletně jiná situace. Teď jde o to, aby lidé pochopili, že i čtvrtá nebo pátá místa jsou dobrá, protože Katka byla zcela výjimečná, velká persona, která dlouhou dobu držela české lyžování na absolutním vrcholu."

Zuzana Kocumová, bývala reprezentační kolegyně: "Odchází jedna z osobností, která se vymykala. V našem lyžování měla Katka největší pozornost, teď by mohlo dojít k jakési decentralizaci. Pozitivní efekt by mohl být, že si lidé všimnou, že tu máme šikovné kluky, že Kamila Rajdlová umí jezdit do desítky. A návrat? Je těžké se vracet, když se končí na vrcholu. Myslím, že Kateřina je připravená na jiný život."

Pohled

Tomáš Macek, redaktor MF DNES

Ne, to nebyla pohádka 

Virpi Kuitunenová, nejlepší lyžařka současnosti, stála v cíli a mobilem si fotografovala loučící se Kateřinu Neumannovou. "Tu fotku chci na památku. Protože Kateřina byla někdo extra," povídala blonďatá Finka.

Ve Falunu, daleko na severu, se dělo cosi zvláštního. Nejen Češi pochopili, že z lyžařské scény se právě vytrácí zcela výjimečná žena.

Nezískala nejvíc medailí v historii, nevyhrála nejvíc závodů Světového poháru, nikdy nepozdvihla velký glóbus pro jeho šampionku. Dokonce ani v Česku není nejúspěšnější olympioničkou moderní éry.

Přesto byla doma nejsledovanější sportovkyní. Proč? I proto, že dlouhý zástup žen se vracel po porodu do světa velkého sportu, ale žádná z nich to neudělala v takovém stylu a s takovou grácií jako ona.

Dávno předtím si získala srdce obyčejných lidí zarputilostí a odhodlaností, s jakou se vrhala do svých sportovních bitev. Loni v Turíně pak pozlatila podmanivý příběh velkým olympijským happy endem.

Poslední závod kariéry Kateřina Neumannová v sobotu nevyhrála. Doběhla druhá.
Ale možná je to tak dobře. Vítězný konec by byl až příliš pohádkový. Přitom její kariéra žádnou pohádkou nebyla. Byla opravdová. A jedinečná.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž