Dušan Kožíšek v čele sprinterského závodu v Ostravě v roce 2013.

Dušan Kožíšek v čele sprinterského závodu v Ostravě v roce 2013. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Běžci na lyžích se proženou ostravskou Dolní oblastí

  • 1
Dušan Kožíšek, trojnásobný vítěz závodu, po loňském třetím místě znovu touží po prvenství v ČEZ City Cross Sprintu v běhu na lyžích. Ten se popáté pojede v ostravské Dolní oblasti Vítkovice tuto sobotu.

„Startovní pole bude nabité,“ vzkázal Kožíšek. „Každý rok je v Ostravě konkurence vyšší. Pozor si budeme muset dát zejména na Finy, kteří bodují ve Světových pohárech.“

Upozornil i na Jana Bartoně, který už bodoval ve Světovém poháru a loni Kožíška v Ostravě porazil.

Na startu budou vedle českých reprezentantů lyžaři z Polska, Slovenska, Itálie, Norska, Austrálie, Finska a Estonska včetně obhájce prvenství Nora Torjuse Borsheima.

Trať bude měřit 450 metrů a povede kolem auly Gong. „Prodloužíme startovní rovinku o čtyřicet metrů a start bude vyvýšený,“ uvedl Martin Kráčalík, ředitel pořadatelské agentury Seven Days Agency. „K tomu zachováme oba mostní přejezdy.“

Přestože sněžilo, organizátoři připravovali jako obvykle umělý sníh. „Potřebujeme tři tisíce šest set kubíků,“ řekl Kráčalík. „Když hodně fouká anebo není potřebná vlhkost, tak byť je nízká teplota, výroba se komplikuje.“

Při City Cross Sprintu nebude opět chybět doprovodný program. Ve 14.45, pokud to počasí dovolí, začne akrobatická show letce Martina Šonky.

Už od rána bude zájemcům k dispozici biatlonová střelnice pro děti. A k vidění bude i biatlonová exhibice sportovních hvězd. „Vedle pravidelných účastníků, Martina Šonky, Vavřince Hradilka, Tomáše Krause, Michala Novotného a Petra Krause, se letos představí také David Svoboda, Jan Kuf, Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová,“ uvedl Martin Kráčalík.

Vstup je zdarma, přičemž program začne už ve 13.55 závodem dětí. Hlavní závod mužů a žen se rozjede v 15.30, přičemž finále pořadatelé plánují na 17.50.

V týdnu od 22. ledna bude trať už tradičně bezplatně sloužit veřejnosti.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž