Eva Vrabcová-Nývltová během mistrovství republiky v běhu na lyžích. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Běžkyni Vrabcovou-Nývltovou láká les Ochoza. Do Itálie vyrazí s Bellou

  • 0
Kdyby mohla, na konci stadionu by raději odbočila doleva – na tratě, kde dřív v Novém Městě na Moravě pravidelně závodila i světová špička běžců na lyžích. Jenže biatlonový boom a nové okruhy pro lyžaře s puškou na zádech „vyhnaly“ z lesa Ochoza do sousedního Plačkovce i klasiky.

„Pro mě jsou tyhle tratě hodně rychlé, jezdí se hned nahoru a hned zase dolů. A já mám v poslední době na skejt raději delší, tahavější kopce. Na klasiku by mi asi seděly líp,“ konstatovala nejlepší česká běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová poté, co na novoměstském mistrovství republiky vyhrála úvodní závod na 10 kilometrů volnou technikou.

Na členité tratě v Ochoze plné dlouhých stoupání přitom má i špatné vzpomínky. „Taky jsem si na nich protrpěla svoje, když jsem tady byla na Svěťáku suverénně poslední. Ale určitě byly z pohledu nás běžců hezčí. Proto nepopírám, že mě to na ně táhne,“ přiznala osmadvacetiletá rodačka z Trutnova.

Do Nového Města nyní dorazila jen kvůli volné desítce, zbytek čtyřdenního domácího šampionátu vynechává. „Závod jsem brala spíš jako lepší trénink, protože jsem kvůli nachlazení nebyla v ideální kondici,“ poznamenala Vrabcová-Nývltová, která přesto vyhrála naprosto suverénně – vedla na všech mezičasech a v cíli byla o více než půl minuty rychlejší než druhá Polka Ewelina Marciszová.

Eva Vrabcová-Nývltová během mistrovství republiky v běhu na lyžích.
Eva Vrabcová-Nývltová v závodě mistrovství republiky.

V sobotu už se vydá za další přípravou do italského Livigna, kde by měla dva týdny trénovat individuálně, což se jí v minulosti několikrát osvědčilo. I když raději by se viděla v ruském Rybinsku, kde ode dneška pokračuje Světový pohár. „Jenže peněz moc není, i kvůli nim jsme museli Otepää a teď také Rybinsk vynechat. Přitom v Rusku pro mě byly dobré distance,“ povzdechla si.

Po návratu z Livigna už všechno nasměruje k mistrovství světa, které bude od 18. února do 1. března hostit švédský Falun. „Forma by měla přijít, ale hlavně musí vydržet zdraví. A cíle? Nejvíc se těším na třicítku, o konkrétním umístění se ovšem nedá vůbec mluvit. Přece jen ještě zbývá dlouhá doba a holek, které se poperou o dobrý výsledek, určitě bude celá řada,“ přemítala Vrabcová-Nývltová.

Teď se těší, že se čtrnáct dní užije se svým mazlíčkem – fenkou samojeda, starého sibiřského psího plemene. Brzy desetiměsíční Bella ostatně nechyběla ani v Novém Městě, kde na paničku trpělivě čekala v cíli. „Naštěstí je tak fantastická, že ji můžu s sebou brát prakticky všude. Vlastně vynechala jen Tour de Ski a měsíc na severu. Ještě bez sebe musíme přežít Falun a závěrečné březnové svěťáky,“ připomněla další blížící se odloučení nejlepší česká běžkyně na lyžích.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž