Vítězný Lukáš Bauer v cíli.

Vítězný Lukáš Bauer v cíli. | foto: ČTK

Bauer si v klasice nemohl dovolit doma prohrát. Tak má šestý titul

  • 0
Prohrát v závodě na 10 kilometrů oblíbenou klasickou technikou? Nic takového si Lukáš Bauer nemohl na mistrovství republiky dovolit. Zvítězil tedy téměř s minutovým náskokem a sbírku domácích titulů rozšířil na šest. Zítra si ještě zazávodí ve štafetě a pak už pro něj sezona definitivně končí.

Bauer, stříbrný z letošního mistrovství světa v Liberci na klasické patnáctce, v této technice v Česku vyniká. "Prohrát? To bylo špatný," říkal se smíchem. "Očekávalo se, že zvítězím, protože mám od ostatních v klasice o kus větší odstup než v bruslení. Nepřipadalo v úvahu nic jiného, než vyhrát. Těšil jsem se a závod jsem si užil," uvedl 31letý běžec na lyžích.

Stejně jako v pátek na volné patnáctce za ním skončil Martin Koukal. "Přišlo mi, že jedu od začátku svižně. Sněžilo a jelo se na mikrokontakt, ale byl to pěkný závod. Líbil se mi, vychutnal jsem si ho.

Přestože by na konci sezony už mohl být utahaný, závodění ho na republikovém šampionátu baví. "Mám z lyžování radost. Příjemně uzavírám sezonu úspěchy na domácím mistrovství. Sice se cítím před startem zlámaný, ale když vyjedu, je to paráda," vysvětloval Bauer. "Není tady takový tlak jako na Světovém pohár, ale zase si musím uhájit pozici před kolegy i nereprezentanty."

Těšil se, že poměří síly se Stanislavem Řezáčem, úspěšným účastníkem dálkových běhů. Ten však nakonec na Horní Mísečky nedorazil. "Zajímalo by mě, jak jezdí. Nebál bych se, že by mě předjel, ale chtěl jsem vědět, jak by se umístil," říkal Bauer.

V neděli dopoledne jej ještě čeká štafeta. Jeho start v ní byl původně ohrožen, protože nemá týmové kolegy, ale nakonec při skládání týmu uspěl. "Sehnal jsem dva lidi z Dukly, Honzu Hamra a Arnošt Hlaváčka. Můžeme bojovat o druhé místo. Naskočím na poslední úsek a snad budu v chumlu a na dohled ostatních, abych si zazávodil člověk proti člověku."

Kamila Rajdlová, která též vyhrála v pátek i v sobotu, se už těší z konce sezony. "Dnes už jsem byla dost unavená, lépe se mi jelo v pátek skejtem. Minulý týden jsem absolvovala čtyři závody a těším se na rodinu a jedenáctiměsíční dcerku, které jsem během sezony hodně chyběla."

Výsledky


Muži - 10 km klasicky:
1. Bauer (SKP Jablonex Jablonec n. N.) 23:57,6, 2. Koukal -52,3, 3. Rykr (oba Dukla Liberec) -1:23,1, 4. Novotný (Ski Team Jeseník) -1:35,1, 5. Novák -1:37,9, 6. Kupilík (oba Dukla Liberec) -2:01,3.

Ženy - 5 km klasicky:
1. Rajdlová (Dukla Liberec) 14:01,2, 2. Janečková -11,9, 3. Hájková -37,1, 4. Nývltová (všechny Jablonex Jablonec n. N.) -56,1, 5. Chrástková (Nové Město na Moravě) -1:01,2, 6. Moravcová (Jablonex Jablonec n. N.) -1:01,6.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž