Bajc se rozhodne po volbách

  • 10
Oberstdorf - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - "Pevně doufám, že zůstane," říká Jakub Janda o trenérovi národního týmu Vasji Bajcovi. Třiačtyřicetiletého slovinského experta, který Jandu přivedl k triumfu v závodu Světového poháru v Titisee-Neustadtu a dvěma medailím v Oberstdorfu, totiž lanaří soupeři!

"Dostal jsem nabídky," přiznává Vasja Bajc otevřeně. Definitivní rozhodnutí, který národní tým bude v příští, olympijské sezoně vést, by chtěl udělat na jaře. Ideálně hned po skončení posledních závodů sezony, Světového poháru v letech na lyžích v Planici (19. - 20. března).

Zda-li zůstane u českého týmu, rozhodnou jarní volby vedení skokanského úseku. Na to současné, šéfa úseku Leoše Škodu a manažera Rostislava Jozífka, nedá slovinský odborník dopustit. Pochvaluje si finanční zabezpečení a přístup. "Sehnali finance, za co jim musím poděkovat. Jedinkrát v sezoně neřekli, že nemůžeme jít na soustředění, na závody," vysvětluje Bajc.

"Udělali všechno, co jsem chtěl pro skokany. Ne pro sebe, pro závodníky! Nikdy jsem od nich nedostal negativní odpověď. To je o důvěře."

Se současným vedením si dokáže představit spolupráci i v další sezoně. "Určitě," říká jednoznačne. A pokud přijde někdo nový? "Nemůžu dát za nikoho, koho neznám, ruku do ohně. Ale nechci na nikoho dělat tlak. Ať se sami rozhodnou," dodává Vasja Bajc.

Má jasnou představu, jak zkvalitnit práci ve skokanském hnutí. "Mám v hlavě systém. Zná jej Leoš Škoda, pan Jozífek, všichni jej znají. Jsem tady, abych pracoval pro skok," nabízí své služby.

Moc rád by viděl jednotní trenérskou českou školu, vzájemnou spolupráci. "Nechci říkat, že vím všechno, taky se učím. I tady jsem se něco naučil," přidává zkušenost z mistrovství světa v Oberstdorfu. Kdyby se opakovalo, po závodech na středním můstku by vzal skokanský tým na tři čtyři dny pryč z dějiště - kvůli odreagování se. "Tady to bylo těžké na psychiku."

S trenérskou prací začal Vasja Bajc v roce 1989, ve světě se vypracoval mezi uznávané odborníky, zkušeností má na rozdávání. V Česku se mu příliš nezamlouvá, že mu trenéři volají jen v případech, kdy potřebují něco zařídit. "Když chce sport fungovat, musí být jeden systém. Trenéři, kteří pracují s mladými, musí taky trochu poslouchat, ne jít každý jiným směrem," je přesvědčen.

Jestli své představy naplní v Česku v příští sezoně, se rozhodne na jaře. "Musí se to udělat rychle. Nikdo nebude čekat, já taky nechci čekat moc dlouho," přiznává. Finančním ohodnocením se v případě jiných nabídek nezabývá. "Já už jsem svoje prachy dostal, když jsem pracoval v Japonsku. To je všechno, co k tomu můžu říct," říká jednoznačně Vasja Bajc.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž