Akrobatickým lyžařům začíná Světový pohár

Mt. Buller - Australské středisko Mt. Buller bude o tomto víkendu dějištěm prvního závodu Světového poháru v akrobatickém lyžování. Úvodní část seriálu ovšem vynechá český reprezentant Aleš Valenta, který pracuje hlavně na fyzické kondici. "Leze to nahoru strašně pomalu a ještě to není, jak bych si představoval," řekl.

Doma zůstal i mistr světa Steve Omischl z Kanady, jinak se do Austrálie vypravila téměř celá světová špička.

"Více kluků se bude pokoušet o pět vrutů, jinak žádnou změnu v sezoně nečekám," řekl ČTK Valenta, který bude v únoru v Turíně obhajovat zlatou olympijskou medaili ze Salt Lake City.

"Tak to neberu. Je to daleko a bude to jiný závod," řekl.

Třemi salty s pěti vruty Valenta vyhrál olympiádu. Od té doby se k podobnému kousku na sněhu prakticky nedostal, i když už má na vodě vyzkoušenou variantu skoku s jinak rozloženými vruty.

V minulé sezoně skočil pět vrutů na MS Američan Jeret Peterson, v létě to zkoušeli jeho krajané, podobně je na tom i Omischl.

Valenta neodletěl na zahajovací závod Světového poháru poprvé. Na mistrovství světa se zranil a kvůli operaci výrůstků na krční páteři má dvouměsíční výpadek, který dohání.

"Vůbec mi není líto, že tam nejsem. Je to daleko a vždycky to nabouralo letní trénink," řekl akrobat.

Valenta pracuje hlavně na fyzické kondici. "Leze to nahoru strašně pomalu a ještě to není, jak bych si představoval," řekl šumperský rodák.

Skokansky se podle svých slov zlepšuje, ale není schopen skočit stylově pět vrutů tak, aby byl trochu spokojen. "A proto pracuji především na čtyřech vrutech," řekl.

K favoritům sezony by měli s Valentou patřit Američané, Kanaďané, Bělorusové a rovněž čínští skokani.

Po Mt. Bulleru se Světový pohár naplno rozjede v půlce prosince v Číně. Čeští fanoušci se mohou na skokany, ale i jízdu v boulích a skikros, těšit 3. až 5. února, kdy se ve Špindlerově Mlýně v rámci SP uskuteční generálka na olympiádu v Turíně.

Program SP - akrobatické skoky:
3.- 4. září:
Mt. Buller (Austr.),
17.- 18. prosince: Lung-ču (Čína),
7.- 8. ledna: Tremblant (Kan.),
13.- 14. ledna: Deer Valley (USA),
20.- 22. ledna: Lake Placid (USA),
3.- 5. února: Špindlerův Mlýn,
3. března: Davos (Švýc.),
16.- 19. března: Apex (Kan.)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž