Zlínští házenkáři - ilustrační foto

Zlínští házenkáři - ilustrační foto | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zlínští házenkáři na návrat mezi extraligovou elitu nemají podmínky

  • 0
Třináct dlouhých let jim trvalo, než se probili zpátky do extraligy. Po třech letech však házenkáři Zlína znovu spadli. A vyhlídky na návrat jsou nejasné.

„V podmínkách panujících ve Zlíně, tedy bez finanční podpory města a kraje pro dospělou házenou, je opravdu velmi náročné dlouhodobě udržet extraligovou úroveň a konkurovat týmům, které dotace využívají,“ poznamenal Rudolf Kafka starší, člen vedení A-týmu. „Je to i o tom, že se musí sejít více věcí naráz - generace hráčů s extraligovou výkonností a také finanční a organizační zajištění klubu.“

To všechno házenkářům ve Zlíně momentálně schází. Už loni přišli muži o miliony korun po odchodu generálního partnera - společnosti Cream - a jiného nesehnali.

Složitá je kooperace mezi mužskou a ženskou částí klubu. „Dvousložkový oddíl a jeho řízení má svá specifika a hodně bude záležet na tom, jak se stávajícímu vedení podaří zajistit odpovídající finanční a personální zázemí pro obě složky a jejich spolupráci,“ nadhodil Kafka.

Změny v kádru

Příchody
Michal Paululík (křídlo, Karviná), Marek Kočí (pivot, Německo), Ondřej Vavrys (spojka, Zubří), Rostislav Dobeš (spojka, Bystřice p/H.)

Odchody
Miroslav Mahušek (brankář), Robert Plšek (spojka), Svatopluk Pernica (pivot, všichni ukončili kariéru), Michal Indrák (spojka, Hranice), Martin Kavka (spojka), Filip Dujčiak (pivot, oba si hledají angažmá)

Jisté je, že po letošním sestupu se loňský extraligový kádr rozpadl. Pryč jsou dvě nejzkušenější spojky Indrák s Kavkou, slovenský pivotman Dujčiak, s házenou sekli matadoři Mahušek, Plšek a Pernica.

„Nyní přichází řada na střední generaci hráčů. Aby se dokázali semknout, vytvořili novou osu týmu a táhli jej výkonnostně co nejvýše,“ přeje si zlínský manažer. „Sestupem do nižší soutěže se nám otevřelo zase více možností dát šanci i mladým hráčům z dorostu,“ naznačil Kafka, že omlazování kabiny bude pokračovat.

Sportovní stránku dostal do gesce kouč mužského týmu Milan Buday, který se stal novým klubovým šéftrenérem celé mužské složky.

„Na starosti budu mít věci od metodiky přes personální složení jednotlivých realizačních týmů,“ uvedl Buday, pro něhož je to práce na plný úvazek. „Má návaznost na moje trenérské působení na sportovní škole.“

Zaměřit se chce především na mládež od nejmenších až po dorostence, kteří nemají zastoupení v nejvyšší soutěži v mladší ani starší kategorii. „Mám za sebou pár schůzek, byl jsem se podívat na turnaje a získal jsem určitý přehled. Nechci říct, že pracovali špatně, ale jsou tam rezervy,“ prozradil Buday. Do Zlína chce stáhnout i talenty z okolí.