Peter Sabadka, trenér zlínských házenkářek

Peter Sabadka, trenér zlínských házenkářek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Černá sobota zlínské házené: debakl žen, sestup mužů

  • 0
Nejdříve prohrály interligové ženy úvodní střetnutí o třetí místo s Porubou drtivým rozdílem deseti branek, poté nezvládli svůj part muži a po porážce 22:25 od Kopřivnice sestoupili po třech letech z extraligy. Zlínská házená prožila černé sobotní odpoledne symbolicky den po pátku 13. května.

„Je to velké zklamání,“ neskrýval manažer mužského týmu Rudolf Kafka starší.

Pád mužstva do první ligy však byl jen logickým vyústěním extraligové sezony, ve které házenkáři vyhráli všeho všudy dva duely z 28.

„Mužská složka nemá ve výkonném výboru klubu ani jednoho zástupce a už před sezonou se zvažovalo, zda se vůbec přihlásí do extraligy,“ připomněl trenér Milan Buday nesnáze.

Sezonu rozjel na lavičce Jiří Mičola, tři kola před koncem základní části ho nahradil Buday, který v devíti zápasech nepoznal radost z vítězství. V sobotu byl jeho celek navzdory klasicky špatnému začátku blízko. Pět minut před koncem vedl 22:20, pak zkolaboval.

Co bude s mužskou házenou ve Zlíně dál, není jasné. „Necháme opadnout emoce a pak si sedneme s trenérem i hráči. Potřebujeme také vyjasnit vztah s výborem,“ nastínil Kafka.

S kariérou skončí brankář Mahušek, někteří hráči (Kafka, Doležel, Indrák, Kavka) mají pořád extraligové ambice a nebude snadné je udržet.

„Jasno chceme mít do dvou, tří týdnů,“ předestřel manažer házenkářů Kafka.

Zlínské házenkářky mají svoji nejbližší budoucnost nalajnovanou, sezonu zakončí o víkendu v Ostravě a jen zcela výjimečný výkon jim přinese obrat v sérii. Domácí utkání prohrály 14:24 po gólově dietním prvním poločase, ve kterém padlo pouhých 13 branek (5:8).

„Nezvládli jsme vstup do druhého poločasu. Trápili jsme se v obraně. Zaostávali jsme,“ přiznal trenér Zlína Peter Sabadka. „Máme v družstvu velkou marodku,“ posteskl si nad absencemi klíčových hráček v čele s dirigentkou hry Kamenářovou. Sabadku mrzelo také komorní prostředí, do haly si nenašlo cestu ani 200 diváků.

„Přednost dostal u fanoušků fotbal,“ zmínil Sabadka konkurenci ligového duelu s Bohemians Praha.