Český juniorský reprezentant Adam Strýc v dresu Plzně.

Český juniorský reprezentant Adam Strýc v dresu Plzně. | foto: Daniel Beran, MAFRA

Z Nového Veselí směřují čeští mladíci do Bratislavy. Na mistrovství Evropy

  • 0
Sportovní hala v Novém Veselí zažila o víkendu českou házenkářskou radost. Juniorští reprezentanti si na Vysočině vybojovali postup na letošní evropský šampionát, který hostí na přelomu července a srpna Bratislava.

V prvním zápase nejprve remizovali s Řeckem a poté porazili v rozhodujícím duelu Turecko. "Atmosféra v hale byla jedním slovem fantastická. Diváci nás neustále hnali dopředu a na našem postupu mají obrovský podíl," nešetřil chválou na adresu publika trenér českého národního týmu Vojtěch Srba.

V pátečním úvodním duelu nastoupili Češi ve velkém stylu a brzy vedli o čtyři branky, jenže v závěru malinko polevili a nakonec remizovali s Řeckem 28:28.

"Škoda, že nám pak na konci nepřálo trochu štěstí," povzdechl si kouč českých mladíků. "V posledních minutách jsme nastřelili dvě tyče," dodal na důkaz svých slov.

Sobota patřila v Novém Veselí duelu Řecko – Turecko, ovšem domácí fanoušci si užívali hlavně oslavy čtyřicátého výročí od vzniku místního aktuálně prvoligového házenkářského oddílu.

"Dorazili pamětníci, hráli jsme přátelský zápas s Duklou Praha... Takže nakonec i v tento den bylo v hale plno," hlásil předseda propagační komise Sokola Miroslav Chlubna.

Domácí tým sice v přátelském duelu podlehl extraligové Dukle Praha desetigólovým rozdílem 21:31, ovšem těžkou hlavu si z vysoké porážky nedělal. "Hrála se dobrá házená a o to šlo při oslavách především," měl jasno jeden ze členů vedení klubu.

"Je potřeba si uvědomit, že Dukla skončila v soutěži v semifinále, takže o její síle není pochyb. Pro nás je každý zápas s ní velkým svátkem," dušoval se Chlubna.

O postupu rozhodla bojovnost Poslední den kvalifikace se veškerá pozornost soustředila na souboj Česka s Tureckem, který nakonec skončil šťastně pro domácí. Svěřenci trenéra Srby sice tentokrát špatně začali, ale moc dobře si poradili se závěrem. Po výhře 25:22 vypukla ve vyprodané hale nepopsatelná radost.

"Rozhodla naše bojovnost a nasazení. A také vynikající výkon brankáře Suchého," rozplýval se nad výsledkem kouč. Třídenní akce se tedy povedla na sto procent. "Od trenéra i hráčů jsme dostali pochvalu za skvělou organizaci a kulisu," svěřil se Chlubna.

"Propagace házené nám vyšla. Navíc si za reprezentaci zahrál i novoveselský David Šůstek, který se proti Řekům prezentoval třemi brankami. Víc jsme si asi přát nemohli," doplnil.