Vánoční pohár odehrají házenkáři z ligy

Praha - Nominace je na světě. Národní tým házenkářů absolvuje Vánoční pohár bez většiny nejlepších českých hráčů působících v zahraničí. "Bude to šance pro hráče širšího kádru, pro ty, co patří k nadprůměru v lize, aby se předvedli," řekl dnes reprezentační trenér Pavel Pauza.

Vánoční pohár se uskuteční od 20. do 22. prosince v Maďarsku a českými soupeři na něm budou týmy Polska, Slovenska a domácí výběr.

Organizátoři umístili centrum turnaje až k rumunským hranicím do Békéscsaby, některé zápasy se budou hrát v okolních městech.
 
Elitní legionáři budou chybět, protože v Evropě ve stejném termínu ještě pokračují ligové soutěže. Na lednovou kvalifikaci o postup na mistrovství světa už bychom ale měli být kompletní," konstatoval Pauza.

V kvalifikaci český tým narazí na Makedonii, Estonsko a Kypr, do baráže postoupí pouze vítěz. V říjnu při Pauzově premiéře na lavičce národního celku vyhráli Češi kvalitně obsazený turnaj v Nizozemsku. Nyní tak vysoko nemyslí.

"Hodně problémů jsme měli s tím dát vůbec sestavu dohromady. Většina kluků spolu nikdy nehrála a před turnajem stihneme jenom dva tréninky, takže na nějakou souhru nebudečas," řekl kouč.

Nominace:

Brankáři: Petr Štochl (Istres/Fr.), Miloš Slabý (HBW
Balingen-Weilstetten/Něm.), spojky: Ondřej Šulc (HBC Jičín), Robert Plšek, Martin Hrstka (oba Gumárny Zubří), Pavel Horák, Ondřej Zdráhala (oba HCB Karviná), Jiří Vítek (Istres/Fr.), Lukáš Král (Dukla Praha), křídla: Jiří Motl (HK Lovosice), Tomáš Heinz (HCB Karviná), Jan Stehlík (Dukla Praha), pivoti: Kamil Piskač (HSC Coburg/Něm.), Václav Vraný (Dukla Praha), Martin Prachař (HCB Karviná).

Program turnaje:

Úterý 20. prosince: Békés: Polsko - Slovensko (16:00), Békéscsaba: Maďarsko - Česko (18:00).
Středa 21. prosince: Szeghalom: Česko - Slovensko (16:00), Békéscsaba: Maďarsko - Polsko (16:00).
Čtvrtek 22. prosince: Gyula: Polsko - Česko (16:00), Békéscsaba: Maďarsko - Slovensko (18:00).

Z krajánků jsou k dispozici jen brankáři Slabý s Petrem Štochlem, Vítek a vrací se pivot Piskač, jenž spolu s dalším kandidátem národního dresu Šumou působí v německém Coburgu. "Šuma měl také přijet, ale je po operaci menisku," uvedl Pauza.

Obdobně ale na tom budou i soupeři. Poláci mají své největší hvězdy také v bundeslize, Maďaři hrají po celé Evropě. "Snad jen Slováci by mohli přijet se skoro optimálním kádrem," odhadl český trenér.

V loňském roce ve Zlíně zvítězil domácí celek bez ztráty bodu. Tentokrát je ale oproti soupeřům v opačné pozici. Zatímco před rokem se Češi jako jediní chystali na lednové MS, nyní Maďarsko, Polsko i Slovensko vyhlížejí blížící se evropský šampionát ve Švýcarsku, kam naopak tým ČR nepostoupil.

,