České házenkářky se radují po výhře nad Švýcarskem. | foto: ČTK

Snadný start. Házenkářky zahájily turnaj v Chebu výhrou nad Švýcarskem

  • 0
Suverénní výhrou 34:25 nad Švýcarskem odstartovaly české házenkářky turnaj čtyř zemí O štít města Chebu.

Svěřenkyně kouče Jana Bašného, které se chystají na mistrovství Evropy, splnily roli jasných favoritek a téměř po celý zápas dominovaly. V pátek reprezentantky změří síly s Chorvatskem, které dnes porazilo Slovensko 22:20 a v sobotu je čeká generálka na šampionát proti Slovensku.

Bašný povolal na turnaj 20 hráček a do utkání se Švýcarkami nenasadil čtyři z nich - brankářku Kudláčkovou, křídelnici Dvořákovou, spojku Šustkovou a pivotku Konečnou.

Trenér českých házenkářek Jan Bašný a Šárka Marčíková.

Před rokem české hráčky porazily Švýcarsko o sedm branek a tentokrát byl rozdíl mezi týmy ještě větší. Výběr helvétského kříže, který na rozdíl od soupeře nepostoupil na evropský šampionát, vedl jen jednou v utkání 2:1 a od té doby už jasně dominoval domácí favorit.

Češky se prosazovaly z rychlých brejků a také využívaly toho, že soupeř útočil bez brankářky. Bašného svěřenkyně díky tomu vstřelily řadu gólů do prázdné branky a jednou se přes celé hřiště trefila i gólmanka Satrapová.

„Vývoj zápasu jsme si zjednodušili tím, že jsme dobře začali. Prakticky jsme rozhodli v prvních 20 minutách, takže potom jsme si relativně v klidu mohli zkoušet různé varianty sestavy i útočné hry,“ uvedl v tiskové zprávě Bašný.

Domácí celek si už do poločasu vypracoval osmigólový náskok 19:11, který hned po přestávce navýšil šňůrou čtyř branek. Na začátku poslední desetiminutovky vedly Češky už o 14 gólů, v závěru však polevily a nechaly outsidera snížit.

„Myslím si, že z naší strany to byl dobrý zápas. V obranné fázi byl první poločas o něco lepší než druhý. Výhra byla jasná, rozdíl byl dost vysoký. Polevení na závěr se mi moc nelíbí, ale je to pochopitelné. Nemyslím si, že v některém zápase na šampionátu budeme mít tak velký náskok, takže podobná situace nenastane. Ale koncentrace hráček a snaha ubránit musí být určitě větší po celých 60 minut,“ řekl Bašný.

V pátek se jeho svěřenkyně utkají s Chorvatkami, které rovněž postoupily na Euro. „Zítřejší soupeř bude velice silný, Chorvatsko je na naší úrovni. Budeme hrát zítra s nejsilnější sestavou a pokusíme se ověřit si, že to, co jsme si natrénovali, jsme schopni uhrát i proti soupeři, který bude účastníkem Eura,“ dodal Bašný.

Tradiční turnaj v Chebu je pro národní tým poslední zápasovou prověrkou před ME ve Francii. V pondělí Bašný oznámí konečnou nominaci, v úterý reprezentantky odcestují do dějiště šampionátu a příští sobotu vstoupí do základní skupiny soubojem s Rumunkami.

Česko - Švýcarsko 34:25 (19:11)

Branky: 2. Ryšánková, 6. Malá, 8. Malá, 8. Jeřábková, 12. Malá, 13. Luzumová, 15. Malá, 16. Hurychová, 19. Marčíková, 20. Satrapová, 23. Šetelíková, 25. Šetelíková, 26. Kordovská, 27. Kordovská, 30. Mika, 32. Kordovská, 34. Malá, 35. Ryšánková, 38. Jeřábková, 39. Ryšánková, 40. Jeřábková, 41. Kovářová, 42. Kovářová, 45. Šetelíková, 47. Luzumová, 49. Knedlíková, 51. Adámková, 55. Mika, 60. Kordovská - 4. Gautschiová, 7. Murerová, 11. L. Freyová, 16. Hodelová, 17. Gautschiová, 18. Gautschiová, 24. Veitová, 29. Wyderová, 38. Spaarová, 40. Gautschiová, 41. Hodelová, 42. Gautschiová, 43. Freyová, 48. Hodelová, 53. Murerová, 54. Wyderová, 56. Wyderová, 57. Spaarová, 58. Morfová, 59. Eugsterová. Rozhodčí: Hájek, Macho. ŽK:12. Jeřábková, 21. Kordovská - 4. Gautschiová, 10. Hodelová.

Česko Knedlíkková, Kovářová, Ryšánková, Mika, Mučková, Kordovská, Satrapová, Luzumová, Mikulášková, Hurychová, Adámková, Marčíková, Šetelíková, Zachová, Jeřábková, Malá

Švýcarsko Schüpbachová, Wicková, Morfová, L. Freyová, Traberová, Gautschiová, Brütschová, Hodelová, Dokovicová, N. Freyová, Wyderová, Murerová, Spaarová, Decurtinsová, Veitová, Eugsterová, Steinerová, Kährová

,