Lukáš Král (vpravo) z Plzně v souboji s Martinem Lehockým z Dukly Praha

Lukáš Král (vpravo) z Plzně v souboji s Martinem Lehockým z Dukly Praha | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Systém extraligy házené je třeba doladit, shodují se trenéři favoritů

  • 0
Třeboň před týdnem šokovala, když vyhrála v Karviné. Frýdek-Místek v sezoně dvakrát zdolal Duklu. Plzeň rozprášila Třeboň či Brno rozdílem třídy. Ale teď už to neznamená vůbec nic. Házenkářská extraliga se totiž po neděli dělí na dvě šestky. A v každé ze skupin se počítají pouze výsledky ze vzájemných zápasů.

"Hlavně pro týmy zespoda je to složité. Když dokázaly porazit silné mančafty, bude jim to nyní stejně k ničemu, uvědomuje si plzeňský trenér Vladimír Haber.

Zkušený kouč pak bez servítků dodává: "Ten systém je potřeba ještě domyslet, aby týmům po základní části zůstaly všechny nasbírané body. Když se to podaří, bude pak pro českou extraligu lepší než play-off."

Výtky má i slovenský kouč Karviné, úřadujícího mistra, Jozef Hanták.

"Tím, že se zrušilo play-off, trpí nejvíce divák. Přijde o největší napětí při klíčových zápasech, v nichž jde o postup či o medaile, může to ovlivnit i návštěvnost," tvrdí Hanták.

Teď v elitní šestce čeká kluby deset utkání, ve hře je 20 bodů. "Je pravda, že všechny zápasy by měly být zárukou kvality. Ale věřím, že svaz systém ještě vylepší."

Body do nadstavbové skupiny 1

1. Lovosice 13
2. Gumárny Zubří 12
3. Baník Karviná 11
4. Dukla Praha 10
5. Cement Hranice 8
6. Talent M.A.T. Plzeň 6

Pozn. Do skupiny o 1. - 6. místo se ze základní části počítají jen vzájemné zápasy těchto šesti mužstev. Boj o titul začíná příští víkend.