Hana Kutlvašrová nechybí v nominaci na mezinárodní turnaj o Štít města Chebu.

Hana Kutlvašrová nechybí v nominaci na mezinárodní turnaj o Štít města Chebu. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Reprezentaci házenkářek čeká test v Chebu, poprvé pod koučem Bašným

  • 0
České házenkářky čeká od pátku do neděle účast na turnaji o Štít města Chebu, kterého se dále zúčastní reprezentace Rakouska, Španělska a rezervní družstvo Norska.

Chebské klání se z tradičního termínu na začátku roku (nejprev leden, později březen) přesunulo na konec září.

Český celek se pod vedením trenérské dvojice Bašný, Dušan Poloz připravuje v dějišti turnaje už od pondělí. Kouč pozval velký počet 21 hráček, aby poznal co nejvíce adeptek do národního týmu, protože sám dlouhodobě žije ve Francii.

Program turnaje

O Štít města Chebu

Pátek 24. září:
16:30 Rakousko - Norsko
18:35 ČESKO - Španělsko
Sobota 25. září:
16:30 Španělsko - Rakousko
18:30 ČESKO - Norsko
Neděle 26. září:
10:30 Španělsko - Norsko
12:30 ČESKO - Rakousko

V širší nominaci je i několik staronových jmen. Brankářka Vendulka Ajglová ze španělského Elche se do reprezentace vrací po dlouholeté odmlce, po roční přestávce přijela z Německa spojka Alena Vojtíšková.

Naproti tomu v Chebu chybí pivotka Jana Simerská, která v minulém roce absentovala kvůli zranění a nyní si potíže obnovila. Problémy s kolenem má také Jana Knedlíková, která se podrobí operaci, nemoc vyřadila i nejlepší ligovou střelkyni Kláru Černou a zranění gólmanku Barboru Raníkovou.

"Na každém tréninku se zaměřujeme na něco jiného, počínaje obranou, rychlým útokem, přechodem do protiútoku nebo postupným útokem. Trochu mě ale mrzí absence zraněných hráček, protože tím nemůžeme dokonale natrénovat některé nové věci, které jsem chtěl družstvo naučit," řekl Bašný.

Je ale spokojený s přístupem hráček. "Ten je u všech nominovaných vynikající, holky jsou skvěle naladěné na tréninky i hru," pochvaloval si Bašný. Na turnaji se chce zaměřit více na vlastní tým než na samotné soupeře. "Sám jsem zvědavý, jestli budeme schopni nacvičované věci uplatnit v praxi," uvedl kouč.

Družstvu hodlá vštípit moderní styl házené. "Chtěl bych hrát celoplošnou házenou, kdy není hra striktně rozdělena na obranu, rychlý útok nebo útok samotný. Bez těchto jednotlivých věcí to samozřejmě nejde, ale v
naší hře nesmí být žádné prostoje. Otázka ale je, zda naše hráčky budou schopny se těmto trendům přizpůsobit a realizovat je na hřišti," řekl Bašný.

Nominace české reprezentace

Brankářky: Ajglová (Elche/Šp.), Doláková (Poruba), Satrapová (Slavia).
Pivotky: Matoušková (J. Hradec), Vítková (Slavia), Spíchalová (Olomouc).
Křídla: Raková, Jedličková (obě Slavia), Chmelařová (Veselí n/M), Salčáková (Zlín), Tomečková (Poruba).
Spojky: Zámorská (Byasen/Nor.), Vojtíšková (Göppingen/Něm.), Crhová, Martinková (obě Most), Kutlvašrová, Keclíková (obě Slavia), Luzumová (Písek), Štěrbová, Růčková, Poznarová (všechny Zlín).

,