Trénink českých házenkářů v Zubří. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Čeští házenkáři chtějí pokřtít halu v Zubří výhrou nad Polskem

  • 0
Klub ze Zubří má punc tradiční házenkářské bašty, momentálně je největším dodavatelem mužské reprezentace. Ta se ale valašskému městečku deset let vyhýbala. Až teď se sem po dlouhé době vrací, aby sobotním zápasem proti Polsku (od 14 hodin) slavnostně otevřela vylepšenou Robe arénu.

„Těším se, bude to házenkářský svátek. Čekám plnou halu,“ pronesl pivotman Štěpán Zeman, jediný reprezentant hrající aktuálně extraligu za domácí klub.

Dalších šest nominovaných hráčů je však produktem zuberské házenkářské školy. „Je fajn, že se tady můžeme vidět. Je to úspěch mládežnických trenérů, i díky nim jsme teď tady,“ vzkázal křídelník Miroslav Jurka, který dorazil na Valašsko z francouzského Saint-Raphaëlu.

Stanislav Kašpárek s Petrem Šlachtou přijeli z Maďarska, trio Tomáš Číp, Jakub Hrstka, Michal Kasal ze slovenského Prešova.

V Zubří jsou reprezentanti od Velikonočního pondělí, jen včera si odskočili na úvodní ze dvou přípravných zápasů proti Polsku do Katovic. „Nemáme to daleko, i proto jsme si vybrali Zubří pro dubnový kemp,“ poznamenal český trenér Jan Filip.

Ten dal před deseti roky tři góly, když Česko v Zubří porazilo v úvodním duelu play off o postup na mistrovství světa silné Srbsko 38:33. „Bohužel jsme stejně nepostoupili,“ připomněl Filip. Starou halu má ještě v paměti a novou si pochvaluje: „Jsme tady spokojení.“

Na Valašsko se reprezentanti vracejí rádi. V prosinci strávili v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm klíčové dny přípravy před lednovým Eurem, kde jako největší outsider turnaje šokovali výhrou nad olympijskými vítězi z Dánska a celkově šestým místem.

V sobotu chtějí reprezentanti potěšit zuberské fanoušky vítězstvím nad Polskem. „Lidi se na národní mužstvo těší. Čekáme, že jich přijde více než tisíc,“ informoval místopředseda zuberského klubu Michal Balhátrek.

Kapacita arény po rekonstrukci činí přibližně 1 400 diváků. Vstupenky v symbolické výši 50 korun budou k dostání v hale až v den střetnutí.

Sobotní program začne už v 8 hodin ráno zápasem mladých nadějí, klub pro zájemce připravil prohlídku veškerých prostor haly. „Když jsem vešel dovnitř, vůbec jsem netušil, kam se mám vydat. Ale změnili to hezky. Jsem nadšený,“ ocenil Jurka zdařilou rekonstrukci.