Rastislav Trtík

Rastislav Trtík | foto: Jan Karásek, MAFRA

Troufalý trenér Trtík: Být play-off, ve finále je naše Karviná a Lovosice

  • 15
Ekonomická situace Baníku OKD Karviná není ideální, ale na jedno se klub spolehnout může. I v příští sezoně tým povede zkušený kouč Rastislav Trtík.

"Po sedmi letech kočovného života po Německu a Slovensku, kdy jsem za rodinou jen dojížděl, by pro mě bylo vhodné, abych nějakou tu sezonu ještě zůstal," řekl Trtík. "Jsem rád, že jsme se s Karvinou dohodli, i když vím, že příští sezona třeba nemusí být vůbec úspěšná."

Proč?
Tým v daných ekonomických podmínkách asi nezůstane pohromadě. Možná to bude mít dozvuky. Ale Karviná si podle mě našlápla ten správný azimut. Už letos jsme dokázali vstřelit nejvíce branek ze všech týmů a to vypovídá o atraktivním způsobu hry, který jsme předváděli.

Jak se díváte na výsledek té letošní? Skončili jste třetí.
Cíl je splněný. Dá se hovořit o vcelku úspěšné sezoně. A hráči si zaslouží kompliment z mé strany a uznání za to, jak se dokázali ještě namotivovat a míchali v závěru, kdy jsme měli bronz jistý, kartami ve hře o titul.

Kde jste ztratili body, které by posunuly do boje o titul i vás?
To je jednoduché, mrzet nás může každá prohra. A je úplně jedno, jestli je to takové to podivné utkání proti Zubří, které pískali rozhodčí Bečička s Horákem. Nařídili sedmimetrový hod a dali dvouminutový trest Viktoru Hastíkovi, který hrál power-play. To jsem dlouho neviděl, byla to rarita. Nebo ať to byl zápas doma s Duklou, který jsme prohráli zbytečně kvůli tomu, že ne všechny věci se odehrály tak, jak měly.

Pojďme si zaspekulovat - kdyby se hrálo play-off a ne nadstavba, zvýšilo by to vaše šance?
Podle závěrečných utkání a podle toho, jak jsme se projevovali, že bychom hráli finále. Zubří i Dukla odpadly. Je dost možné, že bychom se ve finále utkali s Lovosicemi. To odhaduju podle posledních výsledků, podle načasování formy.

Jak se díváte na výkony hráčů? Oba brankáři se v úspěšnosti blíží 50 procentům, kdežto nejlepší karvinský střelec je v extraligové tabulce až na 16. místě. Nebo je dobře, že střelecká síla je rozložená mezi více hráčů?
Je to dvousečné. Byl bych rád, kdybychom měli střeleckou osobnost, která by byla v první pětce kanonýrů. Ale musíme umět zacházet i s tím, že ji nemáme. A potěšitelné je, že jsme v obraně gólmany vytáhli k 50 procentům. To souvisí s obrannou variabilitou. Hráli jme systémy 2-4, 1-5, 3-2-1 a v závěru i 0-6. Soupeř nikdy nevěděl, s čím přijdeme.