Pytlickova ekipa prahne po úspěchu

Aarhus - Po šesti letech se mistrovství Evropy házenkářek vrací do Dánska a domácí celek prahne po titulu. Jenomže svěřenkyně populárního trenéra Jana Pytlicka dávno nejsou suverénkami z poloviny devadesátých let, kdy měly jako první v historii v jediném okamžiku v držení zlato z olympijských her, mistrovství světa a Evropy.

Turnaj, který začíná v pátek, může znovu napovědět, zda skončila severská nadvláda nad světovou házenou v ženském podání. Dánkám, se dvěma zlatými a jednou stříbrnou nejúspěšnějšímu celku v historii ME, odešla zlatá generace a družstvo navíc souží zranění klíčových hráček.

Dánsko je sice úřadujícím olympijským vítězem ze Sydney, ale v minulých letech mu účast na velkých akcích chutnala hořce - desátá příčka na posledním ME a čtvrtá z MS 2001 neuspokojila. Fandové však už vidí své hrdinky minimálně v semifinále a možnost, že by velmoc opět zůstala bez medaile, vůbec nepřipouštějí.

Další gigant z Norska se bude muset obejít bez několika hvězd. V nominaci schází zraněná Legangerová, možná nejlepší brankářka posledních let, chybí i Griniová, Duvholtová-Havnaasová či Rokneová. Úřadující vicemistryně světa naopak posílí naturalizované duo z Larviku - Finka Nybergová a Švédka Rosenbergová.

Další mocný úder může přijít z východu. Už na mistrovství Evropy v roce 2000 došlo ke vzpouře proti zavedeným pořádkům, elitní čtveřici tvořilo Maďarsko, Ukrajina, Rusko a Rumunsko. Rusky, které se o rok později ozdobily titulem světových šampionek, jsou i teď ve výborné formě a do Dánska vezou nejlepší výběr, kterým momentálně disponují.

Lačné po medaili jsou i nevyzpytatelné Ukrajinky, které dosahovaly dobrých výsledků v přípravě, naopak rozpaky vzbuzují poslední vystoupení Maďarska, stříbrného týmu z olympijských her, který bude třetí soupeřem české reprezentace v základní skupině. "Nějak jim to skřípalo uvnitř mančaftu," má své informace trenér Jiří Zerzáň.