Jičínský Tomáš Babák v utkání proti Třeboni.

Jičínský Tomáš Babák v utkání proti Třeboni. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Přestal jsem se bát, říká o střelecké explozi v extralize Tomáš Babák

  • 0
Ještě ani ne osmnáctiletý házenkářský supertalent Tomáš Babák zažil během uplynulého měsíce enormní střelecké obrození. Osud svého Jičína v extraligové skupině o záchranu vzal dorostenec na sebe nejlépe, jak mohl.

Nejvíce se mu dařilo hned první květnový víkend v Brně, to vstřelil neuvěřitelných šestnáct branek. Týden poté přispěl osmi góly k těsné výhře doma proti Frýdku-Místku. 21. května však znovu střelecky explodoval a v Třeboni nasázel úctyhodných jedenáct gólových tref. Nakonec stihl přidat ještě dalších deset v Přerově. Letos navíc pomohl dovést dorostence Jičína dokonce k mistrovskému titulu.

"Květen si budu pamatovat výrazně, protože se povedl. A vůbec proto, že to byl první rok mezi muži. Až se jednou budu ohlížet, budu si letošní šance hodně vážit. Víte, já vůbec nečekal, že budu pravidelně hrát, spíše jsem počítal s pozicí čtnáctého hráče," říká skromně Tomáš Babák.

Dohromady se v sezoně přes desetigólovou hranici přehoupl doposud pětkrát a bude mít o víkendu ještě jednu možnost. "Pokusím se o to ještě, ale mnohem důležitější je pro mě dobře se rozloučit se sezonou před našimi fandy, tedy vyhrát," míní.

Proč mu to teď tolik střílí, na to má pádnou odpověď. "Dříve jsem se obával a tolik nechodil do soubojů a střeleckých prostor. Ale zvykl jsem si na extraligu, přestal jsem se konečně tolik bát a šel do toho víc," vysvětluje. Našel svou pohodu, má formu, ale také talent poděděný z házenkářských genů, kterých je v rodině dost a dost. Jeho celosezonní tvrdá práce nezůstala bez povšimnutí.

Květen i celá sezona sedmnáctiletému mladíkovi sedly tak náramně, že mu vynesly zájem ostatních velkých klubů z tuzemska. "O tom ani vlastně nevím. Nic jsem neslyšel a navíc jsem teprve dorostenec," říká překvapeně. Většina nabídek však podle jeho otce a ještě nedávného trenéra Petra Babáka pochází ze zahraničních soutěží. Ten ho zatím před zájmem zvenčí chrání.

"Na to má ale ještě dost času. Musí nejdřív vyzrát lidsky, aby se o sebe venku dokázal postarat. Priorita je, aby dokončil nejdříve gymnázium," říká jasně o synově budoucnosti Petr Babák. Tátova škola mu sedí. "Táta má pravdu. Jeho výchova se vyplácí. Je na mě přísnější, abych zůstal nohama na zemi. Dbá na to, abych dobře vystudoval," chválí si otcovu průpravu do života.

Konkrétní jména z okruhu zájemců o Tomášovy služby ale zatím Petr Babák neuvedl. "Já zatím preferuji zůstat v Jičíně, dodělat školu a pak se uvidí, co bude," srovnal si priority sedmnáctiletý Tomáš Babák.Do maturity mu zbývají ještě dva roky. A pak třeba může vyrazit do házenkářského světa.