Házenkáři Zubří jsou do konce sezony zajistěni. A pak?

Házenkáři Zubří jsou do konce sezony zajistěni. A pak? | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Počkejte do jara, slyší od sponzorů prezident Zubří

  • 0
Pět milionů korun. To je částka, se kterou pracují během sezony házenkáři Zubří. Extraligový vicemistr, který letos útočí na titul, se ale podle prezidenta klubu Martina Majera zatím nemusí obávat, že by stávající rozpočet nedokázal naplnit. "Dokončení letošní sezony není ohroženo," říká jasně Majer. "Ale nebudu skrývat své obavy, že se nás ekonomická krize dotkne."

Šéf zuberských házenkářů vychází z osobní zkušenosti. "Když jsme požádali konkrétní firmu o sponzoring nebo nabídli umístění reklamy, každý nám řekl: teď ne, počkejte do jara," přiznává.

Loni v listopadu Majer obcházel sponzory a sondoval terén. Výsledek? "Nečeká nás lehké období. Každá firma obrací každou korunu a hodně se rozmýšlí, koho podpoří," zjistil.

Sport a finanční krize

Nastupující finanční potíže, které se valí na sportovní svět silou přímořského tsunami, by mohly mít v případě Zubří i jeden reálný důsledek. Valašský klub zřejmě zváží, zda se v příští sezoně zúčastní zápasů v evropských pohárech.

Sportovně se s kluby z Portugalska nebo Kypru může bez obav měřit. Jenže cesta letadlem do Bragy a zpět na pohárový zápas není zadarmo. "Je pravda, že poháry nejsou zrovna lacinou záležitostí, ale takhle daleko ještě nepřemýšlíme. Teď řešíme, co bude za dva měsíce," nechtěl být konkrétní Majer.

Chystaná úsporná opatření se však stoprocentně nedotknou platů hráčů. Zubří je totiž vyhlášené vynikající mládežnickou základnou, jeho kádr tvoří převážně talentovaní borci, kteří nemají tak vysoké finanční nároky. "Výdělky hráčů u nás nejsou na úrovni Německa a jiných zemí. Nemají se čeho bát," ubezpečil Majer.

Přesto zřejmě Zubří a potažmo i celou českou házenou nečeká vůbec snadné období.

,