Kanonýr Plzně Vojtěch Šik (s míčem) se snaží protlačit karvinskou obranou.

Kanonýr Plzně Vojtěch Šik (s míčem) se snaží protlačit karvinskou obranou. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Plzeňský házenkář Šik: Zranění přibývá, ale nic nevzdáváme

Bokr, Škvařil, Strýc, Liška. To je přehled marodů házenkářské Lokomotivy M.A.T. Plzeň. Hned po dvou minutách úvodního čtvrtfinále v Karviné navíc musel ze hřiště s krvavým zraněním i Soukup. "Bohužel, těch zranění je hodně. Na to, v jaké jsme teď sestavě, jsme odvedli maximum," řekl po porážce 26:30 kapitán Vojtěch Šik, s šesti góly nejlepší střelec Plzeňanů.

Dlouho se skóre tahalo, na začátku druhého poločasu jste prohrávali jen o gól. Mrzí vás porážka o to víc, že Karviná je momentálně hratelný soupeř?
My jsme do toho šli s tím, že chceme vyhrát. Už v základní části jsme v Karviné odehráli dobrý zápas. Ale ukazuje se, že oni mají daleko širší kádr. Díky tomu vyhráli, v rozhodujících chvílích měli více sil.

Stihnete nabrat síly před středeční odvetou v domácí hale?
Určitě. Doma prostě musíme vyhrát, zranění nezranění. Pak se v rozhodujícím zápase může stát cokoliv. Sérii rozhodně nevzdáváme, o postup se popereme.

Překvapil vás soupeř osobní obranou na Bečváře?
Trošku nás to zaskočilo. Ale postupně jsme se s tím popasovali, v tom nebyl zásadní problém. Spíš jsme ve druhém poločase přestali být dostatečně důrazní v obraně. Oni do toho šli po hlavě a dávali jednoduché góly z druhé vlny.

Brankáři Mrkvovi jste dal šest branek, ale v úvodních minutách jste se střelecky nemohl prosadit. Proč?
Jejich spojky se na mě hodně vysunují, takže na začátku jsem se v podstatě nedostal ke střelbě. Myslím, že gól jsem dal snad z první střely. Nemyslím, že by nás dnes Mrkva nějak vychytal, i když je to samozřejmě dobrý gólman.

Dá se na Karvinou ještě něco nového vymyslet?
V pondělí máme volno, potřebujeme si oddychnout. V úterý se podíváme na video a něco vymyslíme.

Pomůže vám plná hala? V minulých zápasech vám spíš svazovala ruce.
Doufám, že lidi přijdou. Ale impuls, aby se dostali do varu, musí vzejít od nás. To dobře víme.