Lubomír Veřmiřovský z Karviné brání Rudolfa Kafku ze Zlína.

Lubomír Veřmiřovský z Karviné brání Rudolfa Kafku ze Zlína. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Plzeňští házenkáři čelí Karviné, králům extraligového play-off

  • 0
V házenkářské extralize není tým s lepší bilancí ve vyřazovací části. Karviná je specialista na play-off, ve vypjatých bitvách v minulosti drtila jednoho soupeře za druhým. Před pěti lety, kdy se tímto systémem hrálo naposledy, vyřadila ve čtvrtfinále i tehdejší Lokomotivu Plzeň. Pak dokráčela pod koučem Hantákem k titulu, dvanáctému v historii.

Stejně jako rok předtím pod trenérem Hudečkem, rok předtím s bouřlivákem Trtíkem na lavičce, rok předtím vedená zkušeným Kekrtem. Celkem sedmkrát v řadě...

Teď se Karvinští postaví v semifinále obhájcům titulu z Plzně.

„Všichni ví, že Karviná play-off uměla. Určitě si to teď v klubu připomínají, živí sebevědomí. Ale to mě nestraší, už je to nějaká doba a tým vypadá úplně jinak. Nicméně forma jim stoupá. Do osmičky se dostali na poslední chvíli a ve čtvrtfinále ukázali velkou sílu,“ říká plzeňský trenér Martin Šetlík.

Mimochodem, před pěti lety stál proti Karviné v plzeňském dresu ještě jako hráč. V krátké sérii na dva zápasy byl nejlepším střelcem týmu, ale vyřazení neodvrátil. „Na to už si moc nevzpomínám. Daleko radši si oprašuji finále z roku 1998, kdy jsme v Karviné třetí výhrou rozhodli o titulu,“ pousmál se kouč.

Teď chce Baník zdolat znovu.

Plzeň může těšit bilance ze základní části, oba duely vyhrála, ten domácí dokonce rozdílem deseti gólů. Jenže teď z Karvinských čiší daleko žhavější síla. Kdo tipoval, že ve čtvrtfinále přejedou Zubří, druhý tým po základní části, jasně 3:0 na zápasy!?

„Ten výsledek je pro mě opravdu z říše snů, který bych nikdy nečekal. Klobouk dolů za obrovskou bojovnost a dodržení taktických pokynů,“ svěřil se pak karvinský trenér Jaroslav Hudeček.

Zkraje sezony rozpačitý tým hodně nakopl příchod mladého chorvatského snajpra Ivkoviče, střelbu obstarává i další levák Chudoba. „Mají zkušeného trenéra a dobře poskládaný mančaft, na střední spojce jsou s balonem šikovní bratři Mlotkové, stejně jako Frýdek-Místek aplikují zataženou obranu 0-6. Ale teď nás čeká živější a kvalitnější soupeř,“ míní Šetlík.

Jeho tým jako jediný z elitní čtyřky čtvrtfinále zvládl, i když s Frýdkem měl pořádně těžkou „robotu“. „Play-off od nás zažili jen tři hráči, tohle byla pro většinu z nich nová zkušenost a neměli jsme to vůbec jednoduché. Ale věřím, že to z kluků spadlo, prošli si nejhorším a v semifinále předvedeme daleko lepší výkony,“ hlásí plzeňský trenér.

První zápas se hraje v sobotu od 18 hodin, druhý v neděli od- 10.30. Vstupenky jsou stále v předprodeji ve vrátnici haly na Slovanech a v prodejně železářství M. A. T. v Lochotínské ulici. Karviná vždycky lákala, bude „plný dům“ i o víkendu?