Trenér zlínských házenkářek Peter Sabadka udává pokyny.

Trenér zlínských házenkářek Peter Sabadka udává pokyny. | foto: Jan Salač, MAFRA

Házenkářský kouč přišel dočasně o licenci, prý urážel rozhodčí

  • 2
Na zářijovém mistrovství světa klubů dostal hvězdný dánský házenkář Mikkel Hansen modrou kartu za nebezpečný faul při střelbě soupeře a příští utkání sledoval jen z hlediště. V sobotním zápase 6. kola interligy žen Zlína s Olomoucí si tuhle žhavou novinku v pravidlech mezinárodní federace zblízka prohlédl také domácí kouč Peter Sabadka. Důvodem byly hanlivé urážky směrem k rozhodčím.

„Nezlobte se, ale do projednání na disciplinární komisi se k tomu nechci vyjadřovat,“ vzkázal slovenský trenér.

Disciplinárka bude jeho provinění řešit ve čtvrtek. Podnět k jednání dal delegát utkání a zároveň svazový šéf rozhodčích Vangelis Simu, na jehož upozornění sudí tasili kartu modré barvy.

Modrá karta

Novinka v pravidlech. Rozhodčí ji udělí hráči za zákrok mimořádně nebezpečný, násilný, dopředu promyšlený, zvláště bezohledný atd. Hráči a funkcionáři taktéž za mimořádně nesportovní projevy, a to ve smyslu urážek nebo chování vůči ostatním účastníkům zápasu verbálně či neverbálně; dále za zásah funkcionáře do hry anebo zmaření jasné brankové příležitosti neoprávněným hráčem. Viník přijde následně o registrační průkaz a čeká ho disciplinární řízení.

K incidentu došlo v poslední minutě utkání, které bylo za stavu 22:17 pro Zlín dávno rozhodnuté. Podrobně je popsán v zápise o střetnutí. Doslovně uvádí, jakých vulgarit se měl Sabadka dopustit, zároveň ale tvrdí, že samotní rozhodčí nadávky neslyšeli.

Ať už dopadne disciplinární řízení pro trenéra Zlína jakkoliv, jisté je, že středeční předehrávku v Michalovcích odkoučuje jeho asistentka Lenka Černá. Sabadkovi svaz dočasně sebral registrační průkaz. Utkání s nejlepším slovenským týmem mezinárodní soutěže tak bude sledovat z hlediště.

„Je to problém. Hala v Michalovcích je konstruovaná tak, že kontakt s lavičkou je omezený,“ podotkl Sabadka.

Větší potíž by ale nastala, kdyby vyfasoval trest na další zápasy, které jsou pro zlínské házenkářky důležitější. „Michalovce jsou vysokým favoritem. Pokusíme se jim body sebrat, ale byl by to malý sportovní zázrak,“ přiznává Sabadka, jehož výběru patří pátá pozice. Michalovce jsou beze ztráty na čele.