Archivní foto - souboj Olomouc vs. Veselí.

Archivní foto - souboj Olomouc vs. Veselí. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

O krok blíž k play-off. Házenkářky Olomouce zdolaly nervozitu i Veselí

  • 0
Nejen vyhrát, ale alespoň o čtyři góly, tak neskromné přání měly házenkářky Zory v souboji s Veselím. V přetahované o poslední volné místo v play-off by jim takový výsledek dal lepší vzájemnou bilanci při případné shodě bodů. Pro Zoru to byl večer splněných přání, rivala ze Slovácka rozstřílela 27:19.

Jasná výhra se nerodila lehce. V úvodu budila hra domácích spíše rozpaky, hlavně v obraně. Proti poslední domácí výhře s Porubou postrádala nasazení, domácí hráčky nezvládaly včas přistupovat k Panenkám, které si z dobrých pozic vystřílely v 15. minutě dvoubrankový náskok. Zoře pomohla až změna rozestavení na 1-5. "Začali jsme dělat nesmyslné chyby v obraně a dovolili domácím otočit z 8:6 a 8:11. To byl rozhodující okamžik, domácí získali sebevědomí a psychickou výhodu," všiml si kouč Veselí Jozef Hanták.

Jeho tým ztratil nit, od 17. minuty se až do přestávky trefil jen jednou, naopak výkon Zory každým gólem narůstal až na 14:9 v poločase. "Začátek byl trochu vlažný, chybělo odhodlání, takže rozjezd byl trochu složitější. Možná to bylo přemotivováním a chvilku trvalo, než jsme se rychlým přechodem a góly uklidnili," poznamenal trenér Zory Jan Bělka.

Vedení o pět v polovině utkání rozvázalo Dámám ruce, zásadní podíl na tom měla Kristýna Salčáková, která se z křídla přesunula na post střední spojky. "Byl to její zápas," shodli se oba kouči. "Do naší hry přinesla klid, rozhodování, nebo naopak rychlý přechod," cenil si Bělka. I proto byla druhá půlka pro domácí jízdou bez nervů až za vysokou výhrou 27:19.

Dva body zůstaly na Hané, což znamená, že čtyři kola před koncem ztrácí Veselí na Olomouc šest bodů. "Naše šance na play-off už je spíš v teoretické rovině, ale pro nás to není priorita. Jsme ve stavu budování nového týmu, už teď se připravujeme krok za krokem na novou sezonu," vysvětlil Hanták. Zora má zatím z trojice českých zájemců o čtvrté místo v play-off nejlepší pozici. "Bude to otevřené do posledního kola," tuší Bělka.

V utkání nedostala příliš prostoru čtvrtá střelkyně interligy v dresu Veselí Romana Chrenková. Reprezentantka, která v Olomouci vyrostla pro velkou házenou, chodila téměř jen na sedmičky. "Hrála málo, ale odpovídá to jejímu tréninkovému nasazení v tomto týdnu. Byla tři dny na reprezentačním srazu, odkud přijela jak mistryně světa. Pořád se divím, že ji někdo do reprezentace nominuje," volil tvrdá slova kouč Veselí.