Vit Schams

Vit Schams | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Brankář Schams: Přál bych si, aby moje výkony byly vyrovnanější

  • 0
Kvalitní výkony házenkářů Nového Veselí v úvodu extraligové sezony zaznamenali i trenéři národního týmu. I proto do širší nominace pro kemp v Brně zapsali také brankáře Víta Schamse. „Je to super, člověka to motivuje dál na sobě pracovat,“ říká šestadvacetiletý gólman. „Chci se na nějaký kemp podívat, tak uvidíme, jestli se to poštěstí,“ doufá Schams.

Zatím jste byl v roli náhradníka. Takže k týmu byste se připojil jen v případě zranění jednoho z dvojice Galia–Mrkva?
Nevím, jak by to bylo. Ještě tam byl se mnou jeden náhradník, Artur Adamík z Lovosic. Takže by záleželo na trenérech.

Nicméně i širší nominace musela potěšit.
Přesně tak. Mě by ještě před časem ani nenapadlo, že bych mohl být náhradník. Protože si myslím, že na tenhle post máme hodně kluků, iv zahraničí. Proto jsem z toho byl mile překvapený.

Jak vy osobně jste spokojen se startem sezony?
Myslíte z mého hlediska? Ještě je co zlepšovat, mám nějaké výpadky. Třeba teď v Zubří se mi úplně nevedlo. Chtěl bych, aby moje výkony byly vyrovnanější.

Když zmiňujete zápas v Zubří: na hřišti lídra soutěže jste prohráli o dvě branky, 25:27. To už je trochu smolná porážka.
Je to škoda. Zvlášť když jsme deset minut před koncem o nějaké dva góly vedli (20:22). Bohužel nám v obraně a ani gólmanům úplně nesedl první poločas, který jsme prohráli. Pak nás stálo hodně sil dohánět a otáčet zápas. A taky jsme nezvládli koncovku. Neproměnili jsme nějaké šance a bohužel to dopadlo, jak to dopadlo.

Plzeňský házenkář Jakub Šindelář (zády v černém) zkouší překonat Víta Schamse v...

Na druhou stranu, Zubří ze sedmi zápasů ztratilo jen jednou.
To je pravda. I my jsme tam jeli s tím, že nemáme co ztratit a chceme zkusit případně nějaký bod urvat. Byli jsme k tomu hodně blízko. Jsme zklamaní, že se to nepovedlo. Ale myslím, že důležitější zápasy nás teprve čekají.

První z nich bude bitva se Strakonicemi. Ta ale může být zrádná. Do sobotního domácího zápasu s posledním půjdete jako favorit, který nemůže zaváhat.
Ale Strakonice už se otrkaly, rozehrávají se a nějaké body získaly. Takže to určitě s nimi nebude nic jednoduchého. Nesmíme je podcenit. Chtěli bychom vyhrát. Určitě to pro nás jsou důležité body. A nic jiného než výhru nebereme.

Jsou Strakonice v podobné situaci jako Nové Veselí loni? Tehdy se vám také nepovedl začátek, ale na konci jste ještě bojovali o play-off.
Máte pravdu, nám loni taky dlouho trvalo, než jsme vyhráli. Ale potom, když jsme zjistili, že se dá hrát s každým, už jsme se tolik nebáli. A začali jsme získávat body. Proto si myslím, že i Strakonice budou čím dál nebezpečnější. A určitě ještě získají dost bodů. Ale doufám, že hned v sobotu ne. (usmívá se)

Vy jste naopak začátek zachytili, v jednu chvíli jste i díky lepšímu skóre byli druzí. Jak jste s dosavadní sezonou spokojení?
Je to docela dobré. Ale když si vezmete, že všechny tři zápasy jsme prohráli o gól, o dva, tak těch bodů jsme mohli mít o něco víc. Nějaké vyrovnané zápasy jsme nezvládli. Ale je to určitě lepší než loni. Teď nás čekají tři čtyři důležité zápasy. A když je zvládneme, můžeme na tom být po první půlce hodně dobře.

Aktuálně jste sedmí, ale tabulka je našlapaná. Myslíte výš?
Náš hlavní cíl je zůstat do osmého místa, abychom hráli play-off. S tím, že každá příčka výš je k dobru. Tabulka je opravdu hodně vyrovnaná, je znát každá výhra a každá porážka. Kdyby se nám teď povedlo nějaké body urvat, mohli bychom jít rychle nahoru.

Trenér Hladík: Jsme rádi, že má Víťa výbornou formu

Vít Schams v akci.

Nejlepší defenziva v extralize. Takovou vizitkou se mohou po úvodních sedmi kolech nového ročníku pochlubit házenkáři Nového Veselí. Podle jejich kouče Pavla Hladíka jde o společný úspěch obrany a brankáře Víta Schamse.

„Víťa má zatím vyrovnané výkony, týmu mentálně pomáhá i jeho klid. Takže jsme s ním velmi spokojení,“ pochvaluje si Hladík. „Teď v Zubří se mu sice nepovedl úvodní poločas, ale to byl v podstatě první slabší výkon v sezoně.“

Právě post gólmana je podle novoveselského kouče v házené důležitý. „Má velký význam, je to srovnatelné s hokejem,“ vysvětluje Hladík. „Když má gólman fazonu, na výsledek to má obrovský vliv. Proto jsme rádi, že Víťa má teď výbornou formu,“ chválí jednu z klíčových opor svého týmu.

Té si zřejmě všimla i dvojice reprezentačních trenérů Jan Filip – Daniel Kubeš, která Schamse zařadila do širší nominace pro přípravný kemp v Brně a dvojice přípravných zápasů v Černé Hoře.

„Jsme samozřejmě velmi rádi, potěšilo nás to. Protože naši hráči začínají být hodně vidět,“ připomíná Hladík, že reprezentační pozvánku na tři duely s Izraelem dostala i ukrajinská spojka Roman Chosik.

„Jsme rádi, že náš vzestup sledují i trenéři národních týmů. Moc to klukům přejeme. A doufáme, že Víťa v reprezentaci nějakou šanci dostane,“ přeje si.

V nejbližším utkání by defenziva Nového Veselí mohla mít více klidu: v domácím prostředí ji prověří aktuálně poslední celek extraligy, nováček ze Strakonic.
„Jenže pozor, Strakonice hrají přesně tu házenou, která nám nevyhovuje,“ varuje Hladík. „Neradi hrajeme proti týmům, které sází na pomalejší hru, založenou na silových a individuálních schopnostech hráčů. Takže k tomu zápasů máme velký respekt.“

A to i přesto, že Nové Veselí bude v roli velkého favorita. „Samozřejmě to může být podle papírových předpokladů. Když se nám povede začátek, může to utkání být jednoduché,“ přeje si Hladík.

„Na druhou stranu, čím déle budou Strakonice držet naději na lepší výsledek, tím budou nepříjemnější,“ uvědomuje si. „Takže nás určitě čeká nepříjemný soupeř, který nemá co ztratit. Což je velmi dobrá pozice.“

Ani v osmém utkání sezony nebudou moct domácí nastoupit v kompletní sestavě. „Máme na marodce hodně lidí. Ale my o tom moc nemluvíme, nechceme se na to vymlouvat,“ uťal jakékoli spekulace Hladík. „Když máte v kádru devatenáct hráčů a čtyři chybí, tak by měl mít zbytek týmu sílu na to, zastoupit je,“ určil jasný úkol.

V aktuální marodce navíc do budoucna vidí paradoxně i určitou výhodu. „Doufáme, že pokud se nám podaří postoupit do play-off a byli bychom při tom všichni zdraví, naše síla by mohla ještě vzrůst,“ přemítá kouč. „Ve složení týmu máme ještě rezervy. A vzhledem k tomu, kolik máme bodů, je to pro nás zajímavý ukazatel pro zbytek sezony,“ věří kouč.

Ten by rád tým dostal do první čtyřky tabulky, od níž Nové Veselí na sedmém místě dělí dva body. „Myslím, že to máme dobře rozehrané, podle plánu,“ usmívá se. „Když porazíme Strakonice, jsme zpátky tam, kde chceme být,“ dodal Hladík.