Lovosický házenkář Jiří Bouček nemůže zadržet slzy.

Lovosický házenkář Jiří Bouček nemůže zadržet slzy. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Když drsňáci pláčou. Medailový sen lovosických házenkářů rozprášila Dukla

  • 0
Jiří Bouček brečel, až ho museli spoluhráči v klubku utěšovat, Jan Kupa se zdrceně opíral o zeď a taky jemu oči zvlhly, Sergej Petryčenko dřepěl bezmocně na palubovce, hlavu sklopenou k zemi.

Házenkáři jsou drsňáci, ale ti lovosičtí se v neděli utápěli v slzách, protože z medailového snu je krutě probudila pražská Dukla. Čtvrté čtvrtfinále extraligového play off Lovci ztratili doma 24:29, celou sérii 1:3 na zápasy a semifinále bude bez nich.

„Šílený, měli jsme to ve svých rukách. Hrozná škoda!“ lamentoval lovosický brankář Jan Hrdlička. Z Prahy si jeho celek přivezl jednu výhru, ale v sobotu v hale Chemik padl o gól 25:26, v neděli už o pět.

„Ve třech ze čtyř utkání jsme byli lepší, ale pohořeli jsme v proměňování šancí. Play off to neodpouští,“ chápal lovosický kouč Roman Jelínek. „V sobotu jsme měli úspěšnost střelby 45 procent, s tím se nedá vyhrát. Když neproměníte, nemáte sebevědomí ani vzadu. Trkovskému to v sérii nestřílelo, doma ani křídlům Motlovi a Malému, Petryčenko šance nedával. Když čtyři klíčoví hráči vypadnou, těžko něco dělat.“

Faktorem X se stal Tomáš Petržala, brankář Dukly, který lovosické kanonýry deptal. „Musím před ním smeknout. Předváděl neskutečné věci, měl neskutečná čísla. On je hlavní strůjce postupu,“ ocenil soupeře reprezentant Hrdlička.

Dukla slaví postup, vpředu smutní Sergej Petryčenko z Lovosic.

I Jelínek označil Petržalu za hlavní překážku Lovců. „Kluci se ho obávali, proto byli v útoku sebevědomím dole. Tím jsme Duklu pustili do její největší síly, což je rychlý protiútok. Když Petržala předvádí takové výkony, můžeme hráče točit jako na kolotoči, vymýšlet tisíc kombinací a stavět se na hlavu, a stejně nic. Bylo to na morál, hnal nás dvakrát plný dům, to byla paráda.“

Kulisu ocenil i hostující trenér Michal Tonar: „Hrát v takové atmosféře jako v Lovosicích, to česká házená potřebuje.“ I díky napěchované hale domácí hráče po bolestném vypadnutí semlely emoce. „Je vidět, že klukům to není jedno,“ cítil Jelínek.

A slzy smutku vytryskly taky proto, že někteří se chtěli loučit medaili. Mazáci Bouček a Kylíšek nejspíš skončí, Hrdličku okukují zájemci z ciziny. V sériích útěchy se poperou ještě o 5. místo. „Nic jiného neexistuje, než ho vybojovat. Nemůžeme se plácat na osmé příčce,“ velí Jelínek. „Jsme odpovědní klubu, ale i fanouškům a sponzorům.“