Louny v interlize ještě přitvrdí

Louny - Lounská házená vstupuje do nové epochy. O víkendu startuje interliga, česko-slovenská soutěž, v níž je nováčkem. Před mužstvem stojí perná práce. Na šestnáct účastníků, osm z každé země, čeká třicet kol základní části, pak boje o umístění, titul a záchranu. A především nekonečné cestování. Aby se tým Loun dostal třeba do Sečovce, urazí autobusem téměř 780 kilometrů. Leteckou přepravu klub zavrhl.

Jádro celku, jenž vydřel postup z první ligy, zůstalo. Nováčky jsou Křížek, spojka z Dukly s dobrou střelou, a zuberský pivot Klimek, juniorský reprezentant. Pokračuje pivot Brabec z Allrisku.

Uplynulou sezonu promarodil Stůj, loňská posila z Dukly, teď se už konečně ukáže. "Házenkáři vědí, o co bojují, nechtějí hrát druhé housle," řekl jeden z manažerů klubu Jiří Brecko. Také trenér Jiří Liška cítí dobrou atmosféru. "Kluci měli chuť, v přípravě makali, interliga je asi láká," všiml si.

Novým kapitánem je Vladimír Urban, pivot Špalek totiž řeší soukromé problémy a není jisté, zda do interligy naskočí. V přípravě Louny zvítězily jen v jediném zápase, řadu dalších, například dva s francouzskými soupeři, prohrály ale jen těsně.

"Začátek přípravy byl divný, neboť jsme měli dva měsíce volno. Ale poslední utkání ukázala, že hlavně doma můžeme hrát v podstatě s každým - tedy kromě Dukly a Karviné, ty budou suverénní," odhadl Liška, před nímž stojí cíl: šesté místo v Česku. Plán považuje za reálný.

Lepší čtyřka z české tabulky postoupí do play-off, horší kvarteto se utká ve skupině o záchranu. Poslední spadne. "Šesté místo mezi českými celky je reálné," předpokládá kouč. Slováky moc nezná. "Ale vím, že hodně zbrojili. Města se tam k házené postavila čelem a nemají finanční problémy," zjistil si.

Liška očekává, že v Lounech se hala vždy zaplní. Vsadí opět na tvrdou házenou, jak tvrdili soupeři v první lize? "Ještě přitvrdíme. Naším úkolem nebude vyhrávat venku, ale spoléhat se na domácí zápasy," soudí. Týmu, v němž jsou i exreprezentanti a hráči se zkušenostmi ze špičkové házené, věří.

Jen se obává zápřahu, házenkáři totiž chodí do práce. A občas se přitom hraje i ve středu. "Nebude moc času na odpočinek, to je nebezpečí," uznává. Nejen Špalkovy potíže trápí trenéra. Pro úvod soutěže nebude k dispozici ani brankář Trhlík. "Jeho start ještě lékař nedoporučuje, budeme muset počkat," řekl Liška. Naopak Šváb, jenž po zápase s Lovosicemi skončil s otřesem mozku a zlomeným nosem, je už fit.

Na podzim budou z interligy dva přímé televizní přenosy, jeden toho z Loun - v listopadu zápas s Kostelcem. "Pro nás je to čest a pro celý region skvělá reklama," pochvaluje si Brecko.

Vstupné zůstává 30 korun, zlevněné 20. Permanentka na celou sezonu vyjde na 400 korun. Při zápase diváky opět potěší kulturní program a soutěže.

Louny před startem interligy

Soupiska
Brankáři:
Trhlík (29 let, 195 cm), Nedvěd (25, 187), Chochola (25, 185),
křídla: Urban (29, 180), Bartásek (22, 183), Sochor (24, 185), Zbuzek (21, 180),
pivoti: Klimek (21, 185), Brabec (27, 182), Špalek (30),
spojky: Stůj (27, 182), Jordák (29, 190), Šváb (31, 197), Martínek (26, 191), Šilhánek (30, 190), R. Tancoš (28, 190), Vaněk (31, 190), Křížek (24, 190)
Trenér: Jiří Liška, asistent: Václav Karlovec

Změny
Přišli:
Křížek (Dukla), Klimek (Zubří), Brabec (Allrisk),
odešli: Zika (Portugalsko), Moscato (Německo), Mydlář (konec kariéry)

Los úvodních kol a soupeři
6. září: Allrisk - Louny,
13. září: Louny - Frýdek,
20. září: Hlohovec - Louny,
27. září: Louny Dukla,
1. října: ŠKP Bratislava - Louny,
4. října: Trnava - Louny,
11. října: Louny - Zubří

Kdo hraje interligu:
České kluby:
Louny, Frýdek-Místek, Dukla, Karviná, Allrisk, Kostelec, Hranice, Zubří,
slovenské kluby: ŠKP Bratislava, Hlohovec, Prešov, Košice, Trnava, Sečovce, Nové Zámky, Povážská Bystrica