Zklamaní čeští házenkáři Stanislav Kašpárek (vlevo) a Pavel Horák (vpravo).

Zklamaní čeští házenkáři Stanislav Kašpárek (vlevo) a Pavel Horák (vpravo). | foto: Reuters

Konec snů o mistrovství světa. Házenkáře zastavili v kvalifikaci Rusové

  • 21
Čeští házenkáři si na lednovém mistrovství světa v Německu a Dánsku nezahrají. Kvalifikaci play off proti Rusku sice v pátek v Plzni zahájili vítězstvím 27:26, jenže v odvetě v Permu podlehli svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše domácímu výběru 21:29.

Češi vstupovali do utkání s psychickou výhodou, k postupu by jim stačila remíza nebo potřebovali prohrát maximálně o gól a zároveň vstřelit nejméně 27 branek. Jenže v závěru odvety dominovali Rusové, kteří se po výkonnostním útlumu v posledních sezonách vracejí na velkou akci.

V lednu přitom Češi překvapili na evropském šampionátu šestým místem, kterým vyrovnali nejlepší výsledek v samostatné historii.

ONLINE: Rusko vs. Česko

- odveta kvalifikačního play off o postup na MS

Kvalifikace na MS se jim ale dlouhodobě nedaří, mezi světovou elitou startovali za uplynulých deset let jen v roce 2015 v Kataru. S Ruskem vypadli v play off rovněž před šesti lety.

„Věděli jsme, že to v Rusku bude těžké. Samozřejmě nás mrzí, že jsme druhý zápas neustáli a nepovedla se nám ta otočka, která vyšla v prvním zápase v Plzni,“ litoval obranář Jan Landa. „Teď po zápase nedokážu říct, v čem byl ten problém, ale za sebe si myslím, že tam bylo příliš mnoho neproměněných příležitostí. A vzadu to taky nefungovalo, abych také si hrábnul do svědomí. Rusko bylo kvalitní soupeř, co se dá dělat.“

Český celek v prvním zápase v Plzni prohrával v polovině první půle o sedm branek a vítězství po báječném obratu vybojoval až gólem čtyři sekundy před koncem. Zpočátku se v Permu odvíjel podobný scénář, vstup do odvety reprezentantům moc nevyšel a celé úvodní dějství ztráceli.

Mezi tyčemi už nemohli trenéři spoléhat na brankáře Štochla, jenž byl hlavním strůjcem páteční otočky a hned poté ukončil kariéru.

V Permu poslal ve 20. minutě Gorbok ze sedmičky Rusko do vedení 10:6 a stejný hráč o tři minuty později zvýšil už na rozdíl pěti branek. Těsně před pauzou hosté zabrali a Babák dvěma góly snížil na 11:14.

Po přestávce Češi stejně jako doma zabrali a několikrát se přiblížili na rozdíl dvou tref. Víc se ale k soupeři dotáhnout nedokázali. Rozhodnutí přišlo za stavu 23:21 po polovině druhé půle. Poslední českou branku dal ve 48. minutě Horák a od té doby už skórovali jen Rusové. Nekompromisní byl hlavně Žitnikov a hosté zcela odpadli.

„Nezvládli jsme zejména závěr. I když jsme v prvním poločase prohrávali o hodně, pořád jsme byli v zápase a dotáhli jsme se až na rozdíl dvou branek. Ale závěr jsme nezvládli,“ litoval kouč Filip.

„Vepředu jsme neměli takový tlak, jak bychom potřebovali, a kvalita naší střelby byla také nedostačující, abychom tady mohli uspět. Další věcí potom bylo to, že jsme dostávali góly ze situací, z kterých jsme nechtěli.“

Play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů 2019

- odvetné utkání v Permu

Rusko - Česko 29:21 (14:11) 
Sestava a branky Česka:
Mrkva, Adamík - Hrstka 1, Bečvář 1, Landa, Jurka 7, Horák 1, Kotrč, Kašpárek 2, Babák 4, Šlachta 2, Škvařil, Zdráhala 1, Číp 1, Mubenzem, Zeman 1.

Nejvíce branek Ruska: Žitnikov 8, Gorbok 5. Rozhodčí: Pavičevič, Ražnatovič (oba Č. Hora). Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení: 3:4. Diváci: 2000. První zápas: 26:27, postoupilo Rusko.

,
Témata: reprezentace