Český házenkář Milan Škvařil v utkání se Švýcarskem.

Český házenkář Milan Škvařil v utkání se Švýcarskem. | foto: Alex Wipf/chf.cz

Další výhra házenkářů. Češi přetlačili Švýcary, zvítězili o čtyři góly

  • 1
Byl to boj, ale čeští házenkáři v něm potvrdili roli favoritů: v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2016 porazili v Plzni Švýcarsko 29:25 (15:13) a ve své skupině se posunuli na postupovou příčku. O konečném výsledku rozhodnou poslední dva červnové duely s Francií a v Makedonii.

V pátek večer čeští házenkáři společně v hotelové lobby sledovali úvodní duel hokejistů na mistrovství světa - čili pořádné drama, navíc bez vítězného konce. I v jejich případě to byl chvílemi docela „nervák“, ztrátu bodů však svěřenci koučů Jana Filipa a Daniela Kubeše nedopustili.

Rozhovor s koučem Filipem

V odvetném duelu kvalifikace o Euro 2016 navázali v Plzni na středeční výhru 30:26 v Schaffhausenu. V obou případech byl duel v některých pasážích zcela vyrovnaný, ale celkově Češi ukázali vyšší herní vyspělost i širší kádr.

Ač jim kvůli zranění kolena chyběl na pravé spojce Petr Linhart, domácí byli od úvodu lepší; přispívala k tomu i dvojitá absence švýcarských opor, neboť kromě superstar Andyho Schmida nepřijel do Česka ani další kanonýr Von Deschwanden.

Parťákům z reprezentace držel přímo v Plzni palce i kapitán Filip Jícha. „Takové zranění jsem nikdy neměl,“ řekl o bolestivé kombinaci nataženého úponu tříselného kanálku, který přešel v zánět stydké kosti: „Ve středu nebo ve čtvrtek půjdu na kontrolní rezonanci a pak bych chtěl pomalinku začít běhat.“

Český házenkář Ondřej Zdráhala střílí na švýcarského brankáře Aurela Bringholfa.

I bez něj ovšem Češi začali dobře. V brance nahradil Galiu, který Švýcary deptal na jejich hřišti, Petr Štochl - a chytil hned první dvě střely soupeře. Kromě jeho nasazení bylo proti středě změnou i to, že místo Linharta hrál na pravé spojce Bečvář a od začátku do útoku nastupoval i Zdráhala, jenž znovu potvrdil svou roli gólového tahouna (jen v první půli dal 7 branek).

Domácí neustále vedli - i díky netradičnímu gólu Sobola: ten ve chvíli, kdy Švýcaři hráli v oslabení bez gólmana, trefil přes celé hřiště prázdnou branku a zvýšil v 11. minutě na 5:3. V 18. minutě to po Zdráhalově sedmičce bylo 9:5, chvíli poté 12:7. Pak ale soupeř začal stahovat a poločasové skóre znělo 15:13.

Švýcaři se hned po pauze dokonce přiblížili na rozdíl jediné trefy, ale dvě branky z trháků (od Petrovského a Jurky) házenkářům vrátily klid. Češi kritickou pasáž přečkali a opět se vrátili do tří- až pětibrankového náskoku. Pomohly tomu mimo jiné i dobré zákroky Štochla v brance.

Ovšem situace se opakovala ještě jednou. Hosté se znovu „dostali zpět do zápasu“, za stavu 22:20 a 24:22 měli míč... Ale koncovku nezvládli. I kvůli trestu pro švýcarskou střídačku, jenž přišel ve chvíli, kdy mohli z trháku snížit na rozdíl jediné branky. To se ukázalo jako klíčová chvíle. Třetí šanci už Švýcaři nedostali, závěr patřil domácím, za něž se v něm třikrát z křídla trefil Kotrč.

Bez kapitána Jíchy pro oba triumfy nad Švýcary platí: byly sice vydřené, avšak zasloužené. Mužstvo splnilo povinnost a po 4 duelech skupiny má nyní na kontě 5 bodů.

Český tým tak aktuálně - v součtu se závěrem mistrovství světa v Kataru - zažívá šňůru šesti soutěžních výher v řadě. Prodloužit se ji pokusí v kvalifikačním finále: v červnu nejprve přivítá Francii a na závěr pojede bojovat o postup do Makedonie.

Utkání skupiny 6 kvalifikace ME 2016 házenkářů v Plzni

ČR - Švýcarsko 29:25 (15:13)
Sestava a branky ČR:
Štochl, Galia, Mrkva - Hrstka 1, Bečvář 2, Jurka 1, Sobol 3, Horák 2, Babák 2, Kotrč 3, Petrovský 4, Škvařil 1, Zdráhala 9/4, Šindelář, Užek 1, Říha.
Nejlepší střelec Švýcarska: Raemy 5. Rozhodčí: Erdogan, Özdeniz (oba Tur.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 1/1. Vyloučení: 3:5. Diváci: 795.

Francie - Makedonie 35:24 (17:10)

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Francie 4 4 0 0 136:98 8
2. ČR 4 2 1 1 111:119 5
3. Makedonie 4 1 1 2 103:109 3
4. Švýcarsko 4 0 0 4 95:119 0