Jičín těší, že drží čistý štít

Jičín - Čtyřikrát museli házenkáři Jičína v dosavadním průběhu první ligy vycestovat k zápasu za svým soupeřem, čtyřikrát zůstali neporaženi. Se dvěma výhrami v domácím prostředí je to po čtvrtině základní části soutěže podle očekávání řadí ke špičce.

"Naše dosavadní bilance je pro nás opravdu příjemná. Hlavně proto, že jsme zatím hráli více venku než doma," přiznává trenér jičínských házenkářů Petr Babák.

Zatím jediný bod Jičínští nechali hned v úvodním utkání sezony v Lovosicích, poté byli vždy stoprocentně úspěšní. "I tam se však vzhledem k průběhu utkání dalo vyhrát. Na druhé straně Lovosice mají výborný tým a určitě budou patřit ke špičce," konstatoval trenér.

První liga před sezonou přišla o tři nejúspěšnější týmy minulého ročníku.
Hranice, Louny a Kostelec na Hané se posunuly do česko-slovenské interligy. Jičín, který v minulých sezonách patřil ke špičce první ligy, začal být rázem považován za favorita.

"Nemůžeme to odmítat, ale jinak to příliš neřešíme," říká Babák. Podle jeho slov jsou cíle podobné jako v předcházejících sezonách: "Chceme se dostat mezi nejlepší čtyři týmy soutěže."

Zatím k tomu má jeho tým nakročeno přesto, že se v posledních týdnech potýká se zdravotními problémy hráčů. Mimo hru jsou Věcek, Gebauer, Bareš, od sobotního utkání i Lepieš.

"K tomu se přidávají i nemoci, někteří hráči mají angínu," sdělil trenér. Sobotní utkání v Třeboni proto mužstvo odehrálo s minimem hráčů.

"Musím mužstvo pochválit za výkon i za nasazení, které je ostatně velmi dobré od začátku soutěže," uvedl Babák.

Přestože se do 1. ligy dostalo několik nováčků, Babák odmítá názor, že by přibyli slabí soupeři. "Nováčci určitě nemají špatné týmy," sdělil Babák, "ukazuje to také skutečnost, že na konci tabulky jsou spíše tradiční účastníci první ligy."

Vedle výsledků a často i předvedené hry trenéra potěšilo, že se dokáží prosadit mladí hráči. V posledních utkáních se střelecky daří Ondřeji Šulcovi.

"Začal na sobě víc pracovat a i díky tomu věřím, že ještě půjde nahoru. V útoku patří podle mého názoru k nejlepším hráčům ligy," konstatoval Babák.

Šulcovy výkony neušly pozornosti interligových týmů, zájem prý zatím projevil Frýdek-Místek.

Po dvou utkáních na hřištích soupeřů se Jičín v sobotu znovu představí vlastním divákům. Přivítá Zlín, tým z konce tabulky. "Nelze ho však podcenit, jde o mladé ambiciózní hráče," uvedl Babák.