Jícha míří do prestižní německé ligy

Praha - Opora české házenkářské reprezentace Filip Jícha zamíří do ceněné v německé lize. Tam bude nastupovat od příští sezony v mužstvu dvojnásobného mistra TBV Lemgo. Bývalý hráč Dukly Praha hraje už patnáct měsíců dres v St. Gallenu a patří k nejlepším střelcům celé švýcarské ligy.

"S Lemgem jsem domluven, ještě se musí dohodnout kluby, ale v tom by neměl být problém," řekl Jícha, který se St. Gallenem postoupil již do čtvrtfinále evropského Vyzývacího poháru.

"Filipa jsme si moc přáli získat. Jsem rád, že se rozhodl pro nás," uvedl manažer Lemga Fynn Holpert na adresu českého střelce, který dostal smlouvu na tři roky do 30. června 2008.

O dvaadvacetiletého hráče měly zájem rovněž Kiel, Göppingen a Nordhorn, kde působí další český hráč Jan Filip.

"Německá bundesliga je moje vysněná soutěž a tenhle přestup je pro mě velká výzva. Jsem velmi spokojený a věřím, že nebudu sedět na lavičce, ale budu platným hráčem," uvedl Jícha.

"Podmínky budu mít nesrovnatelně lepší a budu hrát nejlepší házenkářskou soutěž na světě. Kdybych to mohl k něčemu přirovnat, tak je to jako pro hokejisty NHL," prohlásil hráč, který si dvěma lety odskočil na krátkou zkušenou do arabského světa.

Zahrál si na klubovém mistrovství Asie v Dubaji a s týmem Al Ahli Jeddah ze Saúdské Arábie vybojoval třetí místo.

Na lednovém světovém šampionátu v Tunisku nastřílel Jícha 23 branek, přestože kvůli nemoci a zranění nastoupil pouze ve čtyřech z devíti zápasů.

"Z pohledu reprezentace je Filipův přestup příznivou zprávou. Lemgo v současné době sice již není to Lemgo jako před dvěma lety, kdy získalo titul, protože řada opor je již za zenitem. Zdá se však, že sestavu omlazuje a od zkušených opor se Filip bude mít co naučit," řekl trenér národního týmu Rastislav Trtík, který v Německu vede s Messlungenem druhou ligu a má nakročeno mezi elitu.

V kádru Lemga je šest hráčů ve věku kolem 33 let a vedení mužstva se rozhodlo tým omladit. Proto již přivedlo německé reprezentanty Sebastiana Preisse z Kielu, brankáře Carstena Lichtleina z Grosswallstadtu a islandského reprezentanta Asgeira Jörna Hallgrimssona z Hafnarfjörduru.

,