Jícha má namířeno z Lemga do Kielu

Lemgo - Opora české házenkářské reprezentace Filip Jícha změní dres v rámci bundesligy. Z celku TBV Lemgo přestoupí do nejlepšího německého klubu THW Kiel. Otázkou však je kdy. Čtyřiadvacetiletý reprezentant má v Lemgu smlouvu až do roku 2008, a tak záleží na dohodě klubů. Kielu se upsal do roku 2011.

"Jednalo se o tom dlouho, měl jsem hodně nabídek, ale musel jsem se rozhodnout. V Lemgu pochopitelně chtěli, abych smlouvu prodloužil, ale ze sportovního hlediska jsem se rozhodl pro Kiel," řekl Jícha, která na letošním světovém šampionátu v Německu obsadil druhé místo mezi střelci.

Za Islanďanem Gudjonem Valurem Sigurdssonem zaostal jen o šest branek, ale odehrál o dvě utkání méně.

O Jíchu prý projevila zájem i Barcelona, ale hráč chtěl zůstat v Německu. "Po světovém šampionátu, který domácí vyhráli, tu bude ještě větší házenkářský boom. Kiel je špičkový klub, který ovlivňuje házenkářské dění v Německu. Pro mě to konečně znamená, že si zahraji Ligu mistrů a nejen to. Klub do ní každoročně vstupuje s tím, že ji jde vyhrát," uvedl Jícha.

Nyní čeká, jak se dohodnou kluby. "To již nemohu ovlivnit. Mluvil jsem s manažerem Kielu a ten mi tvrdil, že by chtěli, abych přišel již po skončení letošního ročníku, takže se uvidí," řekl Jícha.

Do německé bundesligy zamířil ze švýcarského St. Gallenu, kam přestoupil z Dukly Praha. Před třemi lety se vydal na krátkou zkušenou dokonce do arabského světa. Zahrál si na klubovém mistrovství Asie v Dubaji a s týmem Al Ahli Džidda ze Saúdské Arábie vybojoval třetí místo.

Jíchův přestup do Kielu potěšil i reprezentačního kouče Pavla Pauzu. "To je skvělá zpráva. Kiel je špičkový tým, podle mě jeden ze tří nejlepším v Evropě. Přestup je určitě i odrazem toho, co Filip předvedl na mistrovství světa," uvedl Pauza.

Filip Jícha (vlevo) střílí na makedonského brankáře Petara Misovskeho v závěrečném zápase předkvalifikace o postup na mistrovství světa 2007.