Zuberský brankář Petr Orság

Zuberský brankář Petr Orság | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Ideální scénář Zubří? Porazit Duklu a pak fandit Jičínu

  • 0
Už dnes večer můžou házenkáři Gumáren Zubří vědět, jaký budou mít po základní části extraligy program. Tuhle jistotu však obhájci titulu v žádném případě mít nechtějí. Znamenala by totiž jediné: domácí porážku od Dukly Praha a účast ve skupině o udržení.

"Těžko bychom hledali motivaci. Pro naši psychiku by to bylo zničující," nechce domýšlet důsledky brankář Petr Orság.Raději připomíná druhý a příznivější scénář. "Porazit Duklu a pak v neděli fandit v televizi Jičínu proti Karviné."

Situace v extralize se před závěrečným kolem vyvinula tak, že o poslední šesté postupové místo do nadstavby o titul se na dálku utkají šestá Karviná se sedmým Zubří. Mistr má o bod méně, ale lepší vzájemné zápasy. I proto mu stačí remíza, jestliže Karviná v hale lídra prohraje.

"Pokud se nám povede s Duklou bodovat, sejdeme se s týmem v neděli někde u televize," plánuje Orság, jemuž se nelíbí, že Karviná bude znát výsledek zápasu Zubří. "Nemyslím si, že dojde k nějakému ovlivnění. Ale poslední kolo by se mělo hrát v jednotném čase. Bylo by to regulérnější."

Sám však dobře ví, že Zubří si komplikace přivodilo samo. "Několikrát jsme zbytečně poztráceli body, nejvíce nás mrzí remíza z Přerova," vrátil se Orság k únorovému duelu na palubovce devátého Přerova, po němž už nemělo Zubří osud ve vlastních rukou.

I za nepříznivé situace se však obhájci zmobilizovali a zvládli oba následující duely s přímými konkurenty o šesté místo – Karvinou a Brnem. "Poslední utkání hrajeme dobře. I proto by byla velká škoda, kdybychom do nadstavby nepostoupili," podotkl Orság, který má po brněnském Bavlnkovi druhý nejvyšší počet zákroků v extralize a ve čtyřech posledních zápasech inkasoval nejvýše 26 gólů. "Nějakou extra formu necítím, zlepšila se ale hodně obrana."

Jejich pomoc bude Orság potřebovat i proti Dukle, s níž Zubří loni soupeřilo o titul. "Panuje mezi námi dlouholetá rivalita. Bude to vyhecované. Ale věřím, že přijde hodně fanoušků a dotáhnou nás k výhře."