Petr Brabec

Petr Brabec | foto: MF DNES

Házenkářský bouřlivák dostal obří trest: má pykat sedm měsíců

  • 10
Házenkáři pražské Dukly se musí smířit s mimořádně nepříjemnou zprávou: jejich opora Petr Brabec si nezahraje 7 měsíců! Tvrdý verdikt dostal Brabec za tvrdý moment – v utkání v Prešově skončil domácí rozehrávač Peter Tumidalský po střetu s Brabcem se zlomenou lícní kostí.

"Běžel jsem do protiútoku a dostal jsem úder pěstí přímo do tváře," popisoval Tumidalský na webu Prešova. A disciplinární komise, před kterou Brabec skončil, se k jeho verzi přiklonila. I přesto, že hráč Dukly mluví o své nevině: "Narazil do mě hlavou, bylo to nedopatření. Ani jsem nedostal žlutou kartu," říká.

S tím však nesouhlasí třeba ani Brabcův spoluhráč Daniel Čurda. "Faul to určitě byl, trefil jej hranou ruky do obličeje. Myslím, že šlo o chybu rozhodčího, to se má trestat dvěma minutami," popisuje Čurda.

Jenže trest přišel až dodatečně: po zjištění následků. "Nemyslím, že to byl úmyslný faul, ale vše skončilo zraněním jejich hráče. A to je špatně," říká Čurda. "Petr si to zavinil sám, musí nést následky."

Ponese, a pořádně dlouho. Sedmiměsíční trest totiž pro Brabce znamená nejen konec sezony, ale možná i celé kariéry. Pivot Dukly se letos k házené vrátil po roční pauze, jenže odehrát toho moc nestihl. "Zvažuju teď, co dál. Konec kariéry je také jednou z možností," řekl Brabec pro MF DNES.

On sám platí za jednoho z nejtvrdších hráčů ligy – a podle mnohých i nejzákeřnějších. Nezapomenutelný je jeho incident s trenérem Zubří Hargašem, který na Brabce dokonce podal trestní oznámení. "Petr je jako házenkářský Řepka, ale když jej ukočírujete, má pro tým ohromný přínos. Navíc se teď zklidnil," chválil jej před sezonou trenér Pavel Pauza.

A 32letý Brabec mu důvěru splácel, třeba ve šlágru proti Zubří byl nejlepším hráčem i střelcem Dukly. Jenže jeho trest naráz vše obrací: jde o velké oslabení ambic Dukly, která pomýšlí na nejvyšší příčky. "Pro mě je to určitě zklamání," říká Čurda, který je zároveň sportovním ředitelem klubu. "Petra jsme angažovali, aby odehrál co nejvíce zápasů. A teď jsme jej ztratili."

Existuje ještě teoretická možnost, že by Brabec závěr sezony – a tedy i případné boje o medaile – stihnout mohl.V polovině trestu může být požádáno o prominutí jeho zbytku.

"Předpokládám, že toho využijeme. Ale rozhodně se nepromíjí automaticky, vše by se muselo znovu projednávat," popisuje Čurda. A tak jej dost možná čeká shánění posil. "Uvažujeme o tom. I když jsou naše možnosti omezené, náhradu bychom potřebovali."

Pro Duklu je Brabcův distanc v sezoně už druhou nepříjemnou disciplinární ránou. Nedávno byl totiž klub potrestán odečtením dvou bodů za to, že Daniel Rangl nastoupil v rozporu se svazovými řády. Přijdou pro Duklu i lepší zprávy?