Ilustrační foto - Knedlíková (vpravo) v kvalifikačním duelu proti Ázerbájdžánu

Ilustrační foto - Knedlíková (vpravo) v kvalifikačním duelu proti Ázerbájdžánu | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Házenkářky nestačily v kvalifikaci na Maďarky, postup na ME se vzdálil

  • 0
České házenkářky zmenšily na minimum šanci, že si zahrají na mistrovství Evropy. V kvalifikačním duelu v Plzni prohrály s Maďarskem 23:31. Čeká je už jen zápas ve Švédsku a k postupu by musely porazit domácí tým o osm branek.

Český trenér Jiří Tkadlec prohlásil, že do Švédska reprezentace určitě pojede s cílem zvítězit. "Bude to nesmírně těžké, ale určitě tam nejedeme na nějaký výlet, ale pokusit se o nemožné," uvedl Tkadlec.

I když byl český celek oslabený o kvarteto nemocných a zraněných hráček Kysučanovou, Poznarovou, Černou a Kutlvašrovou, začal nebojácně. Proti již jistému vítězi skupiny naopak poprvé v kvalifikaci nastoupila uzdravená brankářka Raníková a svými jistými zákroky v prvních minutách dodala spoluhráčkám klid. Po gólech Zámorské a Štěrbové získaly domácí hráčky vedení 4:1.

Maďarky ale zrychlily kombinaci, díky tomu se častěji dostávaly do střeleckých příležitostí a po necelé čtvrthodině hry vyrovnaly. České hráčky zpřesnily obranu, překvapivou střelbou dělala soupeřkám starosti Keclíková, ale hostující družstvo držela Görbitzová a především její tvrdá a přesná střelba.

Ještě čtyři minuty před přestávkou byl stav nerozhodný 13:13, ale závěr poločasu svěřenkyně kouče Tkadlece nezvládly.

Nepřesnou střelbou a technickými chybami nabídly Maďarkám šanci a ty ji dokonale využily. Po rychlých protiútocích Raníková čtyřikrát kapitulovala, zatímco domácí hráčky neskórovaly ani jednou, takže první půlhodina hry nakonec vyzněla mnohem lépe pro hostující družstvo.

Trenér měl radost z úvodních 28 minut. "Holky dodržovaly taktické pokyny, naše defenziva soupeřky zaskočila. Potom jsme udělali dvě technické chyby, stříleli z nepřipravených pozic a soupeř nám utekl do šatny o čtyři góly," konstatoval Tkadlec. "Nemyslím si ale, že by to byl zlomový moment souboje. Ukázalo se ale, že na tom jsou Maďarky kondičně lépe. Vyhrály jednoznačně zaslouženě. Nemyslím s, že my jsme podali špatný výkon, ale očekával jsem lepší v útočné fázi," řekl český trenér.

Po přestávce maďarské hráčky rychle přidaly další tři branky a o výsledku bylo prakticky rozhodnuto.

Maďarky měly navrch po silové stránce, lépe kombinovaly a měly i výrazně razantnější střelbu. Hru skvěle dirigovala Görbitzová, střelecky se dařilo Bodiové a Bulathové, takže hostující celek bez nejmenších problémů dotáhl zápas k výhře.

VÝSLEDKY


Kvalifikace ME v házené žen v Plzni:
Česko - Maďarsko 23:31 (13:17)
Sestava a branky ČR:
Raníková, Satrapová - Zámorská 6/1, Knedlíková 2, Keclíková 4, Luzumová 2, Selucká, Salčáková, Vítková 3, Hrbková, Kupková, Štěrbová 4/1, Tomečková 2, Crhová.
Nejvíce branek Maďarska: Görbitzová, Bodiová a Bulathová po 5. Rozhodčí: Skowronková, Brehmerová (obě Pol.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 4/3. Vyloučení: 4:5. Diváci: 350.

Ázerbájdžán - Švédsko 18:27 (9:14)

Tabulka

Z V R P S B
1. Maďarsko 5 5 0 0 139:108 10
2. Švédsko 5 3 0 2 136:103 6
3. Česko 5 2 0 3 127:127 4
4. Ázerbájdžán 5 0 0 5 88:152 0
,