Petra Růčková (vlevo) si zahrála i v reprezentačním dresu.

Petra Růčková (vlevo) si zahrála i v reprezentačním dresu. | foto: Libor Zavoral, ČTK

Běhat, běhat, běhat. Příprava ukázala, jak to ve světě chodí

  • 4
Perný podzim. Přijala novou výzvu v interligovém Mostě, s Černými anděly podstoupí pohárovou misi v Challenge Cupu s Kaunasem a s reprezentací vyrazí na mistrovství Evropy házenkářek. "Je toho hodně, ale těším se," tvrdí Petra Růčková, nejvýraznější letní posila, která si vybrala číslo 55.

Proč jste se rozhodla pro odchod ze Zlína?
Po osmi letech to bylo zajímavé, rychlé. Potřebovala jsem změnu. Doufám, že to bude dobré.

A čím si vás Most získal?
Líbí se mi prostředí, že chodí diváci, to je super. Nová hala je bezva. A roli hrálo i to, že přišel pro mě staronový trenér Dušan Poloz.

V čem vám vyhovuje?
Už jsem na jeho tréninkové metody ze Zlína zvyklá. Já ho znám již dva roky plus taky z nároďáku, kde je asistentem trenéra Bašného. U nás je to na kamarádské bázi. Holky ho v tomhle směru už snad taky stihly poznat.

Trenér Poloz uznává hokejového kouče Mariana Jelínka a jeho psychologickou přípravu.
Pana Jelínka už pozval i k nám, měli jsme spolu sezení. Trenér Poloz sází na komunikaci, řeší co a jak s celým týmem. A když si potřebujeme něco vyříkat, je dobré jednou za čas někam vypadnout, u piva si říct, co sedí a nesedí. Ale že bychom s holkama měly dýchánky cíleně každý pátek, to ne.

Mimochodem, pijete jako Moravanka i v Čechách víno?
Kdepak, já jsem pivař. Pocházím z Rožnova pod Radhoštěm, kde se dělá Radegast.

Zpátky k panu Jelínkovi. Jak vám jeho rady pomáhají?
On má napsané už tři knížky, hodně se tím zabývá. Já už na jeho sezení dřív byla. Něco nám to dalo. Holky slyšely nějaké nové věci, které ani nevěděly. Šlo o soudržnost týmu, že každý má svoje místo, i když třeba není v základní šestce. Že tým do sebe musí zapadat.

Jaký máte s Anděly cíl?
Určitě play-off, pak se uvidí. Asi budeme chtít bojovat o medaile.

V národním týmu gólů moc nedáváte, bude vaše role v Mostě jiná?
V reprezentaci jsem obránce. Ale třeba se to změní, kdyby se mi v Mostě střelecky dařilo. Doufám, že tady góly dávat budu.

Zlínská házenkářka Petra Ručková (vpravo) proniká mosteckou obranou.

Jaké je vaše místo?
Zatím asi pravá spojka, Petra Beňušková na rozehrávce je výborná. Budu muset ještě hodně makat, abych ji překonala.

Nový klub, poháry, Euro. Čeká vás asi zajímavý podzim.
Pohár jsem nikdy nehrála, na šampionát jsem se taky ještě nedostala. Jen kdysi v dorostenkách, ale tam jsem se zranila a hned odjela domů. Na prosincovém Euru v Srbsku to bude těžké, ale bude zážitek se podívat na ty rychlé holky. Už teď v přípravě jsme s Mostem hrály hodně mezinárodních zápasů a ty nám daly, že musíme běhat, běhat, běhat. Proti interlize to bylo drobátko těžší, ale aspoň jsme viděly, jak to ve světě chodí.