Helena Štěrbová po tvrdém zákroku portugalské obrany.

Helena Štěrbová po tvrdém zákroku portugalské obrany. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

České házenkářky se v kvalifikaci ME pokusí zabodovat v Polsku

  • 0
České házenkářky odehrají v neděli druhý zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Po středeční hladké výhře nad Portugalskem se představí v Polsku. Půjde o důležité klání, s Polkami by totiž podle předpokladů měl český tým bojovat o druhé postupové místo.

"Jasným favoritem skupiny jsou Černohorky. Podle papírových předpokladů budou hodně důležité zápasy s Polskem, ale může se to vždy vyvinout jinak," řekl trenér českého celku Jan Bašný. "V Polsku budeme chtít bodovat," doplnila jedna z opor Iveta Luzumová.

Polky ukázaly svou sílu v úvodním utkání skupiny, v němž dlouho vzdorovaly obhájkyním titulu z Černé Hory. Nakonec na hřišti balkánského favorita prohrály o čtyři góly. "V poločase s nimi hrály nerozhodně, to mluví o všem. Soupeř je to velice těžký, budou rozhodovat maličkosti," mínil Bašný.

O kvalitě Polek napovídá i to, že v baráži o mistrovství světa porazily silné Švédky. "Z pohledu posledních dvou let to vypadá, že bychom měli být favorit, ale z herního pohledu jím určitě nejsme. Polky mají výborný tým, v play off porazily Švédsko, které my jsme nikdy neporazili," uvedl Bašný.

Věří, že jeho svěřenkyně si do zápasu přenesou dobré výkony z posledního období. Loni na evropském šampionátu potrápily několik favoritů, před měsícem zase v přípravě dvakrát vzdorovaly olympijským vítězkám z Norska.

"Doufám, že může hrát roli důvěra ve vlastní síly, že jsou holky schopny vyhrát proti takhle silným týmům jako Polsko. Je to soupeř na naší úrovni. Bude důležité, jestli se nám podaří dodržovat taktiku, kterou si určíme, a jestli hlavně bude dobrá," řekl Bašný.

Češky v kvalifikaci usilují o třetí postup na velký turnaj po sobě. Vloni si zahrály na evropském šampionátu, na konci minulé sezony pak postoupily na mistrovství světa.

V probíhající kvalifikaci si účast na závěrečném turnaji v roce 2014 zajistí dva týmy z každé skupiny. Další dva zápasy budou na programu v březnu a kvalifikace vyvrcholí v červnu. Mezitím si Češky zahrají v prosinci na mistrovství světa.

,