Iveta Luzumová (v bílém) už brzy začne přípravu na MS žen, na němž Češky nastoupí v prosinci v Srbsku.

Iveta Luzumová (v bílém) už brzy začne přípravu na MS žen, na němž Češky nastoupí v prosinci v Srbsku. | foto: Profimedia.cz

Češka a házenkářská elita: Luzumová je v nejlepší osmičce Ligy mistryň

  • 0
Házenkářskou Ligu mistryň si na jaře zahraje i česká reprezentantka. Iveta Luzumová podtrhla povedený víkend ženské házené: po postupu Mostu do jarní fáze Poháru EHF se s německým Thüringerem protlačila mezi osm nejlepších týmů kontinentu. "Je to jako postup na mistrovství světa," raduje se střední spojka.

Na bujaré oslavy ještě nedošlo. "Hrajeme dvakrát týdně. A k tomu některé spoluhráčky šly ráno do práce a jiné do školy," usmála se Luzumová. Ovšem přípitek by si házenkářky Thüringeru zasloužily - německé mistryně prošly do jarní fáze Ligy mistryň poprvé v klubové historii. Navíc na poslední možný pokus!

"Skvělý zážitek," říká Luzumová, odchovankyně házené v Písku. Thüringer na závěr skupiny musel doma porazit slavný celek Hypo Niederösterreich, kdysi neochvějného vládce Ligy mistryň. Luzumová a spol. to zvládly, vyhrály 34:25.

Klíčový souboj jste měly pod kontrolou, že?
V sobotu večer jsme sledovaly další zápas skupiny a jelikož pro nás dopadl dobře, bylo dopředu jasné, že musíme na postup vyhrát o čtyři nebo více branek. Ze začátku to sice bylo vyrovnané, ale v poločase jsme už vedly o šest. Zápas nám opravdu vyšel, obrana byla výborná, dařilo se brankářce. Soupeřky se nám pak ještě snažily narušit systém osobkou, ale popraly jsme se i s tím.

Jak si postupu vážíte, k čemu se dá přirovnat?
Pro mě je to něco jako postup s nároďákem na mistrovství světa nebo Evropy. Skvělý úspěch. V historii klubu se to podařilo poprvé, krásný zážitek.

MS házenkářek

V neděli 24. listopadu mají reprezentantky sraz na poslední část přípravy: čeká je krátké soustředění, turnaj v Dánsku a pak odjezd na šampionát do Srbska. Tam je ve skupině v Novém Sadu čekají Maďarsko, Německo, Rumunsko, Tunisko a Austrálie.

V mužské házené je Liga mistrů nejspíš vrchol, kolikrát je v ní hra ještě lepší než na reprezentační úrovni. Platí to také pro soutěž žen?
Úroveň je hodně vysoká. Ženskou Ligu mistryň hraje jen šestnáct klubů a my měli jednu z vůbec nejtěžších skupin - maďarský Györi naposledy celou Ligu mistryň vyhrál... Každý tým má spoustu reprezentantek různých národností, za vídeňský Niederösterreich hraje snad sedm Brazilek. Podobný kádr máme i my.

Jak vysoko váš Thüringer v Lize mistryň míří?
Cílem bylo postoupit z těžké skupiny, což málokdo čekal. Teď můžeme jenom překvapit. Nebude to vůbec nic lehkého: tím, že jsme prošly dál z druhého místa skupiny, dostaneme mezi třemi soupeřkami dvě vítězky jiných skupin.

Jak moc vám tato utkání dávají? I kvůli blížícímu se mistrovství světa.
Srovnala bych to se zápasy v národním týmu. Doufám a myslím, že pomáhají hodně, musí se to někde projevit. V Lize mistryň dostávám šanci na 25 až 30 minut, s tím jsem spokojená. Většinou půl napůl s druhou střední spojkou.

Světový šampionát v Srbsku už brzy vypukne, o víkendu má národní tým sraz na závěrečnou část přípravy. Těšíte se?
Hrozně moc! Vyhlížím to, odpočítávám dny. Ve středu máme poslední ligový zápas v Německu, takže od čtvrtka do neděle budu mít volno, budu moci aspoň chvíli být s přítelem, než zase odjedu. Těším se na holky i na házenou.

Kam můžete na mistrovství dojít? Házenkářsky Mostu válí v Poháru EHF, daří se vám i dalším hráčkám... Co mají fanoušci čekat?
Formu cítím velkou. Tedy našeho týmu, svou radši neříkám. Poháry hrají nejen holky z Mostu, ale i slávistky v Challenge Cupu. Začínáme hrát těžké zápasy, snad se to přenese do reprezentace. Loni nám na mistrovství Evropy ke konci utkání chyběly zkušenosti, snad je teď zúročíme. Doufám, že budeme o krok dál a zvládneme zápasy dotahovat do vítězného konce.


Témata: Iveta Luzumová