Jan Zahradníček (při střelbě) zamířil ze Zubří do druhé bundesligy.

Jan Zahradníček (při střelbě) zamířil ze Zubří do druhé bundesligy. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Házenkáři Zubří si otestují rožnovský azyl na Valašském poháru

  • 0
Zatím v Rožnově pod Radhoštěm jenom trénují. V pátek a v sobotu si extraligoví házenkáři Robe Zubří vyzkouší svůj dočasný domov v tamní školní hale v zápasech Valašského poháru. „Jsme rádi, že tam turnaj proběhne. Musíme si prostředí osahat,“ pronesl kouč Zubří Andrej Titkov.

Zuberská hala prochází momentálně rekonstrukcí, házenkáři by se do ní měli vrátit na zimní přípravu. „Opravy zatím probíhají podle plánu,“ informoval sekretář klubu Michal Balhárek.

Valašský pohár by se měl odehrát na novém povrchu, který Zubří po dobu modernizace haly zapůjčil Český svaz. I tak se ale musí házenkáři vyrovnávat se složitějšími podmínkami. Třeba s omezenou kapacitou v hledišti, kam se vejde přibližně 400 lidí.

„Naši příznivci chápou, že hala potřebuje vylepšit zázemí. Pro fanklub jsme v Rožnově vyčlenili jeden sektor,“ přiblížil Balhárek. Na Valašský pohár budou mít diváci vstup zdarma. Systémem každý s každým se v něm utkají Zubří, Frýdek-Místek, Kopřivnice a Sporta Hlohovec.

„Bude to pro nás první vážnější herní prověrka,“ podotkl Titkov, jehož výběr má za sebou dva zápasy se slovenským mistrem z Prešova, jemuž na soustředění v Kostelci na Hané dvakrát podlehl.

V Zubří tvoří zčásti nové mužstvo. Po bronzové extraligové sezoně ztratili trio opor Šlachta - Zahradníček - Václav. „Bude těžké je nahradit,“ tuší Titkov.

Šlachta s Václavem byli pilíři obrany i útoku, Zahradníček kanonýrem týmu. „Hráče jeho házenkářských parametrů v mužstvu nemáme. S tím se musí člověk narodit,“ řekl Titkov na adresu Zahradníčka, který zamířil do druhé německé bundesligy.

Jestli bude tým silnější, nebo slabší, nechtěl Titkov předjímat. Už teď ale ví, že kádr je širší. Ze Srbska přišli 21letý pivot Danilo Durkovič a o šest roků starší spojka Miloš Jevtovič. „Předpokládám, že hlavně Durkovič by nám měl v obraně pomoct,“ míní Titkov.

Nedostatek leváků vyřešili v Zubří angažmá Pavla Picha z Náchoda. „Může hrát na spojce i křídle, rád dává góly a dobře brání,“ charakterizoval Titkov akvizici z první ligy.

Zuberský kouč si také hodně slibuje od hráčů z vlastní líhně. Do týmu dospělých zařadil pivota Jakuba Padalíka, spojky Martina Janíčka a křídelníka Jiřího Poláška. „Znají systém a jsou připravení pracovat. Svojí šance se chopili pevně. Jejich role v zápasech nemusí být symbolická,“ prohodil kouč Zubří.

Leccos o jejich ambicích může napovědět víkendový Valašský pohár.