Lukáš Václav ze Zubří se dere do zakončení mezi dvěma hráči Brna v desátém kole...

Lukáš Václav ze Zubří se dere do zakončení mezi dvěma hráči Brna v desátém kole extraligy házené. | foto: Jan Salač, MAFRA

Házenkáři Zubří pozici lídra neřeší. Chtějí do interligy

  • 0
Když se na výkonném výboru házenkářů Zubří nedávno rokovalo o přihlášce do obnovené česko-slovenské interligy, potvrdil klub jednoznačně kladné stanovisko. Jenže lídr extraligy zůstal jediným celkem, který se vstupem do mezinárodní soutěže souhlasí bez výhrad.

„Od začátku jsme byli pro, nevyskytl se ani jeden hlas proti. Se zrušením interligy jsme nesouhlasili už před dvanácti lety,“ prohlásil člen zuberského vedení Jiří Janošek.

„Osobně to vnímám jako jedinou cestu, kterou by se měla česká házená ubírat,“ tvrdí kouč Zubří Andrej Titkov.

Ostatní oddíly odmítají interligu kvůli údajné nepřipravenosti projektu ze strany českého svazu. Pro Zubří je klíčové sportovní hledisko a jako příměr si Titkov bere fungující společnou ženskou soutěž.

„Most vyhrál evropský pohár a bylo to hodně díky tomu, že se mohl konfrontovat s kvalitními slovenskými družstvy,“ podotkl Titkov. Výkonnostní rozdíly spatřuje také mezi bývalou federální špičkou v mužské házené. „Úroveň předních slovenských týmů je vyšší.“

Domácí svaz se snaží společný podnik ještě zachránit, na 7. února pozval do Prahy zástupce extraligových klubů.

„Nechci předjímat, jen bych ale upozornil, že extraliga není na rozdíl od interligy připravená vůbec,“ pravil Janošek.

I bez tahanic o interligu mají v Zubří starosti. „Tak zpackanou přípravu jsem nezažil jako hráč ani trenér,“ povzdechl si Titkov.

Nemoci, zranění, reprezentační povinnosti. Souběh těchto okolností zapříčinil, že se tým sešel kompletní letos poprvé až den před dnešním domácím zápasem s Hranicemi.

„Jednou nám chybělo osm hráčů, pak dva, potom zase nepřišli čtyři. Chtěli jsme se zaměřit na obranu, ve které máme problémy, bohužel to nešlo,“ litoval kouč Zubří. „Nemohli jsme se věnovat taktice, tak jsme se snažili doplnit kondici.“

I proto se nechce nahlas bavit o konkrétním umístění po konci základní části. První místo před závěrečnou rundou osmi zápasů nepřeceňuje. „Nabádáme hráče k pokoře, aby bojovali o každý bod, o každý balon,“ naznačil Titkov.

Aktuální formu mužstva se neodvažuje odhadovat, v sobotu ji prověří od 18 hodin deváté Hranice, které jsou těsně za hranou postupu do play-off.