Házenkář Lovosic Jiří Motl se zlobí sám na sebe, když neproměnil šanci.

Házenkář Lovosic Jiří Motl se zlobí sám na sebe, když neproměnil šanci. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Házenkář Motl si vypsal dovolenku a vyrazil na mistrovství Evropy

  • 0
Než odletěl na mistrovství Evropy házenkářů do Srbska, musel Jiří Motl udělat to, co žádný jiný český reprezentant: vyplnit žádanku na dovolenou. "Nikdo další, kdo by pracoval a musel si vzít dovolenou, v nároďáku není. Radši jsem ani nepočítal, kolik dní mi to sebere," pousmál se Motl, zaměstnanec Městského úřadu v Lovosicích.

Pracuje coby správce počítačových sítí, oficiálně jeho funkce zní referent-informatik a spadá pod odbor vnitřních věcí. "V práci mi vycházejí vstříc, přejí mi to. Možná je to i trochu vizitka pro Lovosice. Lidé na úřadě házené fandí. Popřáli mi štěstí, ať se na šampionátu neztratím, ať se ukážu," slyšel na rozloučenou.

Ukázat se? Kanonýr nemyslí na to, že by se na turnaji mohl "prodat" do ciziny. "Třeba by to ovlivnilo moje výkony. Prioritou je pro mě uspět jako tým," ubezpečil.

Kromě toho, že do Srbska vyrazil vlastně na "dovolenou", je výjimečný i jinak. Je totiž jediným hráčem z extraligy; loni byl jejím nejlepším střelcem a letos žebříčku vévodí znovu. "Jsem rád, že i z extraligy se hráč může dostat na takovou akci, jako je Euro. Je to ale taky pro mě zodpovědnost, abych prokázal, že na to mám. A odvděčil se za nominaci trenérovi."

Lovosický blonďák bude v reprezentaci krýt záda Karlu Nocarovi na levém křídle. "Tuhle roli beru. Zaskočím za Karla, když nebude moct, a budu se snažit podat co nejlepší výkon," slibuje Motl, který Nocara uznává: "On je bez debat skvělý hráč, jinak by nehrál ve francouzském Chambéry. Obdivuji, jak dokáže vyhecovat a semknout celý mančaft, aby to fungovalo."

Evropský šampionát už Motl zažil v roce 2008 v Norsku. "Jenže jsem si vůbec nezahrál, jen jednou jsem byl na střídačce proti Chorvatům." Teď už je nejlepší hráč extraligy pevnou součástí týmu. "Svou minutáž odhadnout nedokážu, ale určitě se na hřiště dostanu."

Moc nescházelo a Motl by zůstal doma; naštěstí se však z výronu kotníku stihl vykurýrovat. "Ještě zkraje nového roku jsem měl problémy, naštěstí je to v pohodě," ulevilo se mu. Kvůli tomu radši vynechal i vrchol Českého poháru, který jeho Lovosice v prosinci poprvé v historii vyhrály.

Nyní má jinou metu: z Eura vede cesta na olympijskou kvalifikaci. "Cíl i sen máme jeden, ale ten ani nechci říkat, aby se to nezakřiklo. Půjdeme za tím už od prvního zápasu, pobijeme se o co nejlepší výsledek," vyhlašuje Motl.

Natěšený je na atmosféru v Srbsku. "Jižanské národy z bývalé Jugoslávie mají povahu chodit fandit, bude to bouřlivé. A zrovna v Srbsku je úpadek házené, třeba jim to pomůže ekonomicky."

V neděli Německo, pak ve skupině B ještě bitvy s Makedonií a Švédskem, to jsou tři čeští vyzyvatelé. "Němce a Makedonce bychom chtěli nechat za sebou."

Pomoct k tomu má i pohoda, která panuje v družstvu kolem nejlepšího hráče světa Jíchy. "Nemáme mezi sebou problém, nikdo nikomu nezávidí. Parta je vážně skvělá, taková se sejde málokdy." Vyústí to v úspěch?