Karel Nocar

Karel Nocar | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Věřím, že postoupí muži i ženy, říká házenkářský manažer Nocar

  • 1
Kraljevo (Od našeho zpravodaje) - Jako vůdce smečky. Tak všichni znají házenkáře Karla Nocara ještě z dob jeho kariéry. Ve stejné roli si libuje i poté, co se v roce 2013 přesunul do pozice manažera reprezentací. „Celý život jsem dělal házenou, patnáct let v nároďáku. Jestli něčemu rozumím, je to ten náš sport, můžu tady zúročit zkušenosti,“ usmíval se v hale v Kraljevu, kde v neděli ženský národní tým remizoval v kvalifikaci o postup na ME se Srbskem 28:28.

Ano, někdejší kapitán mužské reprezentace organizuje i akce té ženské. „Tady je ale ta moje přece jen malinko odlišná,“ popisuje plzeňský rodák Nocar a přidá vysvětlení. Když začínal, tak se u mužského nároďáku rodil nový realizační tým, zatímco tomu ženskému už pevně vládl trenér Jan Bašný.

A tak to funguje dosud. „Honza je jasný šéf, běží to tak už delší dobu a funguje to. Já se mu to roli snažím usnadnit organizací akcí, aby měl podporu a klid na trenérskou práci,“ uznává Nocar autoritu prvního muže z lavičky.

„Snažím se být s hráči i s hráčkami v kontaktu, často s nimi komunikuju. Nezajímá mě jen to, jak hrají, ale i jak jsou spokojeni v klubu. Oni zase vědí, že jim kdykoliv rád pomůžu,“ přibližuje.

Působení mezi ženami je pro něho pořád ještě novinkou, ale počítal s tím, už když nastupoval do funkce. „U holek je důležité, ještě víc než u kluků, aby fungovaly vztahy uvnitř týmu. Teprve z toho se pak rodí dobré výsledky,“ vysvětluje Nocar v čem se liší práce u týmu mužů a žen.

Ženy jsou podle něj, i přes jediný získaný bod z dvojutkání se Srbskem, blízko postupu na prosincové mistrovství Evropy ve Švédsku. Rozhodovat se bude až v červnu, zejména pak v posledním zápase s Ukrajinou (4. června v Mostě). „Holky jsou opravdu blízko. I tak je ale ženská házená u nás pořád méně sledovaná než ta mužská,“ tvrdí Nocar, i když podle něho je pouze málo států, kde je to opačně.

Po reprezentační misi v Srbsku teď půjdou ženy zase chvilku stranu, ale Nocar zůstane v plné permanenci. Už začátkem dubna má v Třeboni sraz mužský výběr trenérů Filipa a Kubeše.

A k tomu přidává Nocar zajímavou historku. „Nedávno mi volal trenér francouzského nároďáku Claude Onesta, se kterým se osobně znám, jestli bychom si s nimi nezahráli přátelák. To je až neuvěřitelné,“ poodhaluje Nocar. Jenže kouče evropských i světových šampionů musel odmítnout. „My už jsme měli na ten termín domluvené dva zápasy s Rakouskem. Je to obrovská škoda, ale snad to pochopil.“

V Třeboni a Linci půjde o poslední prověrku před červnovou baráží o MS 2017 s Makedonií. „Já jsem celoživotní optimista, takže věřím, že postoupí muži i ženy. Bylo by krásné být na přelomu roku na obou šampionátech,“ zasní se Nocar.

Prožije si tento sen? Jasno bude v polovině června.